Italijani pobjednici međunarodnog takmičenja u pružanju prve pomoći

Preko 200 gostiju takmičenja, kojeg su organizovali Inicijativa za razvoj i saradnju IDC (Srbija), Alfa Centar (Crna Gora) i CDI (Makedonija), imalo je priliku da kroz organizovane ture upozna Žabljak i prirodne ljepote Durmitora

5262 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Alfa centar
Foto: Alfa centar

Na Žabljaku je završeno deveto međunarodno SAM.I takmičenje u pružanju prve pomoći na Žabljaku, koje je okupilo 12 timova sastavljenih od mladih uzrasta od 12 do 21 godine, iz 11 zemalja.

Tokom trodnevnog takmičenja timovi su se nadmetali u znanju o pružanju prve pomoći kroz pisani, ali i praktični dio, po zadatom scenariju u šest hitnih slučajeva, kao i jednoj kreativnoj sekciji.

Preko 200 gostiju takmičenja, kojeg su organizovali Inicijativa za razvoj i saradnju IDC (Srbija), Alfa Centar (Crna Gora) i CDI (Makedonija), imalo je priliku da kroz organizovane ture upozna Žabljak i prirodne ljepote Durmitora.

vevc
foto: Alfa centar

Timove je ocjenjivao međunarodni žiri u kategorijama A (mlađa) i B (starija) i u obje kategorije pobjedu su odnijeli takmičari organizacije Weißes Kreuz iz Italije.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo uspješno organizovali još jedno SAM.I takmičenje i još jednom bili svjedoci važnosti aktivnog učestvovanja i predanog humanitarnog rada“, poručio je Ivo Bonamico, generalni sekretar SAM.I International mreže.

Prema njegovim riječima, timovi su pokazali visok stepen spremnosti i motivacije i što je najvažnije – međusobne solidarnosti, podrške i zajedništva.

vevc
foto: Alfa centar

"Takmičenja poput ovog ukazuju na to da je neophodno njegovati edukaciju, spremnost na brzo reagovanje i proaktivnost – bilo kojom djelatnosti da se bavimo, a visoka vrijednost ovogodišnjeg takmičenja je posebno u dijelu stvaranja prekograničnih prijateljstava za mlade. Velike čestitke pobjedničkim timovima, ali i svim učesnicima, kao i organizatorima takmičenja“, istakao je Bonamico.

Takmičari su, kako se navodi u saopštenju za javnost, sa Žabljaka otišli prepuni utisaka. Poručili su da su solidarnost i volonterizam vrijednosti koje unaprijeđuju naše društvo u cjelini.

vevc
foto: Alfa centar

"Mi smo udruženje koje godinama radi na razmjeni znanja naših organizacija članica i na njegovom zajedničkom razvoju. Mladi su ti koji će u budućnosti nastaviti našu misao i ponosan sam na timove koji su učestvovali na ovogodišnjem Samaritan Contestu“, kazao je Knut Flekenštajn, predsjednik organizacije Samaritan International.

Bonus video: