U Bijelom Polju otvorena multimedijalna izložba "Djevojka sa sela"

Postavku čine radovi autora fotografija Duško Miljanića, koji kroz umjetnički izraz prikazuju žene u crnogorskom društvu, njihov položaj u patrijarhalno obojenom ambijentu, uticaj ruralnog života, uticaj tehničko tehnološkog napretka na muško - ženske odnose, evoluiranje društva i spoznaju rodne ravnopravnosti

1450 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Multimedijalna izložba "Djevojka sa sela" povodom 15. oktobra, Međunardnog dana žena na selu, otvorena je danas u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju.

Izložbu su priredili NVU "ART 365" uz podršku Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Bijelo Polje, JU Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" i Kancelarije za rodnu ravnopravnost Opštine Bijelo Polje.

Postavku čine radovi autora fotografija Duško Miljanića, koji kroz umjetnički izraz prikazuju žene u crnogorskom društvu, njihov položaj u patrijarhalno obojenom ambijentu, uticaj ruralnog života, uticaj tehničko tehnološkog napretka na muško - ženske odnose, evoluiranje društva i spoznaju rodne ravnopravnosti.

Direktor Centra za kulturu Edin Smailović je kazao da je uloga kulture između ostalog da podigne svijest o određenim temama, što je cilj ove izložbe kada je u pitanju položaj žena na selu, dodajući da je emancipacija žena u Crnoj Gori dug proces, kojem svi treba da damo svoj doprinos.

"Zbog toga ulogu ove izložbe vidim kao doprinos podizanja svijesti o doprinosu žena, posebno u ruralnim područjima, u svim sferama od onih koje se bave nekim malim biznisima do onih koje su na svaki način čuvari života u tim našim ruralnim sredinama", kazao je Smailović.

Izložba, kako je objasnio Bane Žugić iz NVU "ART 365" nije samo priča o ženama, već o svima nama, o tome koliko smo spremni da osnažimo žene koje su odrasle u sistemima patrijahalnih normi.

"Priče žena izražene kroz ove fotografije svjedoče o njihovim izazovima ali i hrabrosti da se izbore za svoja prava”, kazao je on.

Almasa Rizvanović iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost je kazala da ta kancelarija u cilju da žene dobiju bolji i kvalitetniji status duži niz godina obilježava mini kampanje povodom 15. oktobra - Međunarodnog dana žena na selu, zatim 16. oktobra Međunarodnog dana hrane i 17. oktobra Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

"Savjet za rodnu ravnopravnost bjelopoljske Opštine je uputio inicijativu preduzeću 'Komunalno Lim' da se ženama, koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava i koje izlažu i prodaju svoje proizvode na lokalnoj pijaci, smanje cijene zakupa tezgi, čime ćemo uticati na smanjenje siromaštva žena, bolju raspodjelu dobiti. Jer, uglavnom su žene te koje privređuju na gazdinstvima, a najmanje raspolažu tim dohotkom, i što je najvažnije da će žene imati imovinu koja će se voditi na njihovo ime, da će plaćati svoje obaveze i tako steći sigurnost da u vrijeme kada budu manje radno sposobne ostvare penzije”, kazala je Rizvanović.

Bonus video: