Zid ćutanja o slučaju Lakićeve

Iz Uprave policije (UP) ranije su saopštili da su tokom istrage "preduzeli niz mjera i radnji", između ostalih, "kriminalističku obradu" više lica, među kojima su navodno i bezbjednosno interesantna lica, analizu novinskih članaka koje je potpisala Lakićeva, izuzimanje video sadržaja, izuzimanje telekomunikacionog sadržaja
101 pregleda 12 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Olivera Lakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.08.2018. 17:37h

Iz kabineta evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana tvrde da pažljivo prate istragu napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić i da se nadaju da će brzo dati rezultate.

Saopštili su da Han "trenutno nije dostupan za komentare", ali da će se potruditi da ubrzo odgovore na pitanja "Vijesti" da li je komesar ostao dosljedan obećanju da neće prestati da se interesuje za slučaj Lakićeve dok se ne otkrije ko je pucao u nju.

"Očekujemo temeljnu istragu, kao i da se počinioci pronađu, ali i njihovi nalogodavci, te da se izvedu pred sud i da im se pravično i transparentno sudi, a ukoliko se dokaže krivica i osude. Bez obzira da li su to takozvane sitne ili krupne ribe", kazao je Han prije tri mjeseca prilikom susreta sa Lakićevom. "Uvjeravam vas da neću prestati da govorim o ovome, o tome ću razgovarati sa premijerom. Ovaj slučaj stoji na vrhu naše agende u odnosu sa Crnom Gorom.“

Istraga napada na Oliveru Lakić, koji je viša državna tužiteljka Suzana Milić kvalifikovala kao pokušaj ubistva, od tada nije daleko stigla, pa nadležnu još nemaju nijedan trag u vezi sa tim ko bi mogao da bude potencijalni napadač na novinarku "Vijesti", niti ko bi mogao biti nalogodavac, saznaju "Vijesti".

Iz Hanovog kabineta nijesu odgovorili da li su se tokom tri mjeseca i kada interesovali kod crnogorskh vlasti kako napreduje istraga u tom slučaju, koji "stoji na vrhu agende u odnosu sa Crnom Gorom".

Šta bi sa smjenama

O nedostatku rezultata u istrazi nije se izjasnio ni premijer Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je na tadašnjem sastanku sa Hanom najavio smjene sve dok se slučaj ne riješi.

"Želim da poručim da će direktori i rukovodstvo službi koji su u nadležnosti Vlade biti mijenjani sve dok ne nađemo one koji su sposobni da rješavaju ovakve i slične kriminalne slučajeve. A za one starješine i rukovodioce koji nijesu u Vladinoj nadležnosti, javno ću zahtijevati preispitivanje i njihove odgovornosti, odnosno sposobnosti kod drugih grana vlasti koje su nadležne za njihov mandat”, kazao je tada Marković.

Iz Vlade od utorka ne odgovaraju na pitanja "Vijesti" pa se ne zna da li će biti "kadrovskih promjena" i da li će neko "odgovarati" zbog istrage koja tri mjeseca tapka u mjestu.

Poruke o slučaju slali su tada i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ministar pravde Zoran Pažin, ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, a posljednjih dana odbijaju da govore o tome zašto istraga još nema rezultata.

Više državno tužilaštvo ne saopštava kako napreduje istraga i šta su za više od tri mjeseca otkrili u slučaju Olivere Lakić. Milićeva je u srijedu kazala da je odgovore na pitanja "Vijesti" poslala preko nadležne službe, ali odgovori ni juče do zaključenja broja nijesu stigli na mejl-adresu novinara "Vijesti". Ona juče nije odgovarala na pozive "Vijesti".

Milićeva je od 5. juna uradila samo jednu istražnu radnju u istrazi napada na Lakićevu - saslušanje pisca i publiciste Šemsudina Šekija Radončića, koje je obavljeno 12. jula. Prije toga je saslušan vještak balističke struke. To je "Vijestima" potvrdio advokat Lazar Aković, koji u ovom postupku zastupa Lakićevu.

Policija da ne koristi FBI kao alibi za ništa

Iz Uprave policije (UP) ranije su saopštili da su tokom istrage "preduzeli niz mjera i radnji", između ostalih, "kriminalističku obradu" više lica, među kojima su navodno i bezbjednosno interesantna lica, analizu novinskih članaka koje je potpisala Lakićeva, izuzimanje video sadržaja, izuzimanje telekomunikacionog sadržaja...

Oni juče nijesu željeli precizirati koliko su lica saslušali, u kom svojstvu, koliko je bilo bezbjednosno interesantnih lica i koliko su lica provjerili na poligrafu. Takođe, nisu odgovorili šta su utvrdili analizom članaka koje je pisala Lakićeva, da li su razgovarali sa nekim od aktera tih članaka, niti šta je utvrđeno izuzimanjem video materijala sa kamera i telekomunikacionog saobraćaja.

Oni su novinara "Vijesti" uputili na podgoričko Više državno tužilaštvo, koje je nadležno za istragu, ali oni ni juče nijesu odgovorili na ova pitanja.

Pomoćnik direktora UP Enes Baković kazao je u srijedu da očekuju sugestije i instrukcije američkog Federalnog biroa za istrage (FBI), kojem su poslali sve spise iz istrage napada na Lakićevu. Rekao je da još čekaju njihov odgovor.

Glavni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović sumnja da čelnici policije FBI žele iskoristiti kao alibi ukoliko nikada ne otkriju napadače na novinarku Oliveru Lakić.

"Ako Baković, koji je došao tu gdje je onako kako je došao, ili njegov novi šef (Veselin Veljović), misle da jednom kažu, evo ni FBI ne može to da riješi, kako ćemo mi, grdno se varaju", kazao je ranije Jovović.

Tvrdi da se napad na Lakićevu ne može rasvijetliti ako je uviđaj, kao što je u ovom slučaju, urađen loše - namjerno ili iz neznanja. Jovović je kazao da Baković i Veljović ne bi trebalo da rukovode istragom "ako se uzmu u obzir negativan odnos prema Lakićevoj i neistine koje su iznosili o njoj na policijskim kolegijumima".

Bonus video: