Budva: Nema zime dok se budžet opštine dobro puni

Budva će vrlo brzo biti trajno finansijski stabilna, ako se zadrži ovako pozitivan trend punjenja budžeta i smanjenja nepotrebnih troškova, kaže sekretar za finansije Petar Odžić
240 pregleda 4 komentar(a)
Petar Odžić, Foto: Vuk Lajović
Petar Odžić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.06.2018. 14:11h

Iako je iz gradske kase njemačkoj kompaniji „WTE otpadne vode“ isplaćeno 3,25 miliona eura, finansijska situacija u Opštini Budva je stabilna - sve obaveze su servisirane, od plata radnicima, do obaveza prema povjeriocima, tvrdi za “Vijesti” sekretar za finansije i v.d. direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić.

Ističe da je naplata poreza i komunalija znatno veća u odnosu na isti period prošle godine.

“Glavni račun trezora je likvidan i pored, u zadnje vrijeme, učestalih isplata i prinudnih naplata - blokada. Naime, u posljednjih dva mjeseca, više od dva i po miliona eura je prinudno naplaćeno sa računa Opštine Budva. Riječ je o ugovorenim obavezama iz ranijeg perioda“.

Odžić je istakao da je Opština već uspjela da vrati oko 9,3 miliona eura obaveza koje je naslijedila od prethodne vlasti.

“To je svakako ohrabrujuće. Plate, reprogram poreza i doprinosa, kao i sve tekuće obaveze se plaćaju po dospijeću, ne ulazeći u zonu zateznih kamata“.

Ocijenio je da sve to uspijevaju da postignu zbog jako dobre naplate lokalnih javnih prihoda i adekvatnog punjenja budžeta.

“Ove godine naplatili smo 4,78 miliona eura na ime poreza, što je za gotovo milion eura više nego u istom periodu prošle godine. Za prvih pet mjeseci naplatili smo na ime taksi 391.757 eura, što je za 100.000 eura više nego u istom periodu prošle godine. Raduje činjenica da smo naplatu najvažnijeg tekućeg prihoda – poreza na nepokretnost podigli za 400.000 eura u odnosu na isti period lani. Na ime ovog poreza u opštinsku kasu se slilo do sada 2,45 miliona eura“.

Odžić kaže da će Budva vrlo brzo biti trajno finansijski stabilna, ako se zadrži ovako pozitivan trend punjenja budžeta i smanjenja nepotrebnih troškova, uz otplatu obaveza iz ranijih godina, Opština Budva će vrlo brzo biti trajno finansijski stabilna uz prihvatljiv nivo neizmirenih obaveza.

Bonus video: