Seat ibica 1.2 - pristupačna destinacija

Španski rođak folksvagen pola za manje od 10.000 eura pruža solidan način prevoza od tačke A do tačke B, ali ne i preveliko uživanje u vožnji.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2011. 08:39h

Najznačajniji faktor pri kupovini novog automobila za “običnog” čovjeka je, posebno u sadašnjoj ekonomskoj situaciji – cijena. Ovo je stavka prema kojoj se crta granica, to jest količina novca preko koje se ne može ili neće ići, a tek nakon toga se razmatraju karakteristike automobila koji ulaze u taj cjenovni razred.

Često je linija razgraničenja najmanji petocifreni broj – 10.000 eura, a po pravilu u toj grupi je na raspolaganju izbor najslabiji. Međutim, danas su cijene vozila nešto manje u odnosu na period prije nekoliko godina, ali spojiti cijenu, kvalitet i solidnu opremu u ovom cjenovnom rangu nije lako.

Jedno od rješenja smo imali priliku da provozamo prije nekoliko dana. Prodavac Seatovih vozila, kompanija “Rokšped auto centar”, ustupila nam je svoj najjeftiniji automobil – model ibica sa 1,2-litarskim benzinskim motorom i baznim paketom opreme Reference na kome piše 9.199 eura. Interesantno!

Ibica je model B segmenta u kome se nalaze još i folksvagen polo, tojota jaris, reno klio, mazda 2... Iako se radi o španskom brendu, ibica jedino u izgledu vuče na španski temperament, dok je tehnologija njemačka, jer je Seat već dugo pod vlasništvom Folksvagena. Tipične španske linije je čine privlačnom za mlađe ljude, kojima nije previše važan prestiž, već da se udobno, pouzdano i u mladalačkom stilu prevezu od tačke A do tačke B.

Unutrašnjost automobila u ovom paketu opreme vas sigurno neće očarati, ali ćete u njemu naći sve što vam je neophodno. Osim crvene boje na instrument tabli i pojedinih detalja koji podsjećaju na Španiju, sve odiše pravim njemačkim karakterom jednostavnih i robusnih linija. Vozač i suvozač sjede dosta komforno, a za volanom se može naći solidna pozicija bez obzira na konstituciju. Višim osobama će jedino možda zasmetati što naslon za glavu ne može da se izvuče dovoljno visoko.

Materijali su za ovaj segment sasvim solidni, a završna obrada takođe ne ostavlja prostora za kritiku. Instrument tabla se sastoji od dva okrugla udubljenja sa mjeračima brzine i broja obrtaja, dok je u sredini smješten informacioni displej, na kome na žalost ne možete saznati potrošnju goriva, a nedostaje i pokazivač temperature vode. Da li to znači da odmah nakon paljenja možemo bez posljedica da vozimo pod punim gasom i u zimskim mjesecima? Vjerovatno ne.

U svakom slučaju, komandna tabla je pregledna, sa vrlo malo prekidača u ovom paketu opreme, a volan je dosta “mesnat” i prijatno leži u rukama. Međutim, ono što imaju putnici naprijed, nedostaje onima pozadi. Zbog nešto atraktivnijih linija spoljašnjosti, kod ibice je žrtvovan prostor za glavu putnika na zadnjim sjedištima, pa svako ko ima preko 180 cm mora malo da povije vrat. Šta da se radi sa koljenima zavisi od toga kako su namještena prednja sjedišta. U slučaju da je osoba ispred vas manjih proporcija, neće biti problema, u suprotnom...

Prtljažnik je sasvim pristojnog kapaciteta. U njega možete da ubacite 292 litra prtljaga, a ako preklopite naslone zadnjih sjedišta dobićete 623 litra, a ako računate do krova, onda na raspolaganju imate skoro kubik prostora. Na žalost, nasloni zadnjih sjedišta nijesu djeljivi.

Kad je riječ o voznim osobinama, ibica možda nije na nivou svog rođaka folksvagen pola, ali je na nivou klase. Pošto je zbog sportskijih voznih osobina ogibljenje nešto tvrđe podešeno, prelazak preko neravnina se osjeća u kabini, a preko ležećih policajaca auto malo poskakuje.

Istina, volan ne pruža previše informacija o aktuelnim uslovima na asfaltu, ali je vrlo lagan. U bržim krivinama ima malo proklizavanja prednjih točkova, a pošto u osnovnom paketu nema kontrole stabilnosti, vozač mora sam da koriguje putanju i popusti gas. Ali ne brinite, sportske osobine šasije su iznad performansi motora kod testnog modela, pa nećete imati previše problema da ga iskontrolišete.

U osnovnom paketu opreme ibica ima manuelni klima-uređaj Climatic, ABS, upravljač podesiv po visini i dubini, vazdušni jastuk za vozača i suvozača i bočne vazdušne jastuke naprijed, centralnu bravu sa daljinskom komandom i električne podizače prednjih stakala.

I na kraju dolazimo do vrlo značajnog momenta. Pri kupovini ovog automobila možete da uplatite učešće od samo 919 eura, a da ostatak od ukupne cijene od 9.199 eura isplaćujete na kredit, uz dodatnu povoljnost besplatnog kasko osiguranja za prvu godinu i pet godina garancije. Trocilindraš sa dovoljno snagePod haubom je trocilindarski benzinac snage 70 konja, koji nije sposoban za trkačke poduhvate, ali je sasvim prikladan za svakodnevne aktivnosti. Začudo, on i u nižem režimu rada dosta dobro povuče auto, za šta treba zahvaliti ne toliko obrtnom momentu od skromnih 112 Nm, koliko dobro podešenom petostepenom mjenjaču. Potrošnja je takođe prihvatljiva.

Mada proizvođač navodi podatak da ibica prosječno troši 5,9 litara, tokom testa u dužini od 200 km na otvorenom putu, probni primjerak je trošio oko 6,5 litara, dok je prosječna potrošnja oko 8,0 litara. Iz mjesta do 100 km/h ubrzanje iznosi 15 sekundi, a maksimalna brzina je 163 km/h. Zvučna izolacija putničke kabine nije na najvišem nivou, pa buka pri većem broju obrtaja nije baš zanemarljiva.

Bonus video: