Vijetnamski proizvođač automobila planira da otvori fabriku električnih vozila u Indiji

Indija je jedno od najbrže rastućih tržišta električnih vozila na svijetu, vlada je pokrenula savezni plan vrijedan 1,3 milijarde dolara za podsticanje proizvodnje električnih vozila i pružanje popusta za kupce

8289 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vijetnamski proizvođač automobila Vinfast saopštio je danas da planira da otvori fabriku električnih vozila u Indiji, trećem najvećem tržištu automobila u svijetu.

Fabrika koja će biti izgrađena u državi Tamil Nadu na jugu Indije je prvi prodor kompanije u Indiju i prati Vinfast-ovo pokretanje prodaje u SAD i drugim velikim tržištima.

Prema riječima zamjenika glavnog izvršnog direktora marketinga kompanije Tran Mai Hoa plan naglašava posvećenost kompanije "viziji budućnosti transporta sa nultom emisijom ugljenika".

U saopštenju kompanije se navodi da planira da uloži 500 miliona dolara (450 miliona eura) u prvu fazu izgradnje i planira da transformiše region oko lučkog grada Tutukudija u "glavno čvorište za proizvodnju električnih vozila".

Fabrika će imati kapacitet za proizvodnju 150.000 automobila godišnje, navodi se u saopštenju.

Indija je jedno od najbrže rastućih tržišta električnih vozila na svijetu, vlada je pokrenula savezni plan vrijedan 1,3 milijarde dolara za podsticanje proizvodnje električnih vozila i pružanje popusta za kupce.

Plan je dio napora indijskog premijera Narendre Modija, koji nastoji da osvoji treći mandat na izborima ove godine, da otvori nova radna mjesta u Indiji.

Kompanija Vinfast je sastavni dio Vingrupe, velikog biznis konglomerata koji je počeo kao fabrika instant nudli u Ukrajini, koju je osnovao njen sadašnji direktor i najbogatiji čovjek Vijetnama Phan Nhat Vuong.

Kompanija ima za cilj da izađe na 50 tržišta širom svijeta do kraja ove godine.

U oktobru je saopšteno da planira da izgradi fabriku električnih vozila vrijednu 400 miliona dolara u Indoneziji.

Kompanija je počela da isporučuje električna vozila napravljena u Vijetnamu u susjedni Laos kako bi služili za potrebe Grin SM, EV taksi operatera koji je u vlasništvu osnivača VinFasta.

Iako se borila da proda svoja električna vozila u SAD i njeni rani automobili su dobili loše kritike, kompanija tvrdi da može da uspije na američkom tržištu.

Bonus video: