Prodaja BMW-a stagnira

BMW je u prvih šest mjeseci plasirao skoro 100 hiljada vozila ili 5,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine

5191 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački proizvođač automobila BMW je objavio rezultate za prvu polovinu godine, s ukupnom prodajom od 1,2 miliona vozila.

Sveukupno, obim prodaje je bio 0,1 odsto manji nego prije godinu, prenose Nezavisne novine.

Osnovna marka BMW je imala nešto bolje rezultate s 1,1 milion prodatih automobila i rastom od 2,3 odsto. S druge strane, Mini i Rolls-Royce su prvih šest mjeseci završili s padom od 18,7 odsto na 114 hiljada automobila odnosno 11,4 odsto na 2,82 hiljade automobila.

Rezultati su bili nešto bolji za isključivo električne automobile. Prodaja u cijeloj grupi je porasla gotovo četvrtinu na više od 190 hiljada jedinica, te više od trećine u ključnoj marki BMW.

BMW je u prvih šest mjeseci plasirao skoro 100 hiljada vozila ili 5,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Gledajući različite regije svijeta, najnovije brojke nijesu proizvele veće anomalije. Prodaja je blago pala u Njemačkoj i Aziji, uključujući Kinu, dok je u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zabilježen mali rast.

Poslovanje grupe još se može ocijeniti pozitivnim u izazovnom tržišnom okruženju, prema riječima glavnog direktora prodaje, Johena Golera.

"U prvih šest mjeseci ove godine uspjeli smo da ostvarimo dvocifreni rast s potpuno električnim vozilima i modelima iz višeg premium segmenta", rekao je Goler.

Za poređenje, Audi je u prvoj polovini godine širom svijeta plasirao 833 hiljade svojih automobila, što je pad od osam odsto, a Mercedes 960 hiljada vozila, takođe pad od osam odsto.

Bonus video: