Nisu tu slučajno – linije na zadnjem staklu automobila imaju važnu ulogu

Postoje mnoge stvari na automobilu koje imaju jasnu svrhu, ali takođe postoje i neke koje zbunjuju skoro svakog vozača

7520 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Linije na zadnjem staklu automobila su zapravo tanke žice izrađene od metala i smole i nemaju ih svi automobili.

Postoje mnoge stvari na automobilu koje imaju jasnu svrhu, ali takođe postoje i neke koje zbunjuju skoro svakog vozača.

Kakve su linije u pitanju?

Imati nešto na staklu što bi potencijalno moglo zakloniti vaš pogled tokom vožnje, može se činiti kao greška u dizajnu, ali kada je u pitanju hladno vrijeme, upravo linije na zadnjem staklu omogućavaju bolju vidljivost tokom vožnje.

To je zato što su dio sekundarnog odnosno zadnjeg sistema odmrzavanja automobila; linije su zapravo tanke žice izrađene od metala i smole, prenosi IFL Science.

Te žice su na staklo aplikovan pomoću lijepka ili su umetnute između slojeva stakla.

Kada električna energija prođe kroz ove žice, pružaju otpor koji dovodi do stvaranja toplote. Ta toplota omogućava zadnjem staklu da se brzo odmagli. Takođe, ove linije pomažu u bržem uklanjanju leda, prenosi N1.

Zašto ponekad ovi grijači stakla ne rade?

Ako primijetite kako vam se zadnje staklo ne odmagljuje iako ste pritisnuli dugme za odleđivanje, postoji nekoliko stvari koje možete preduzeti.

Za početak, provjerite da li vam je pregorio osigurač, budući da ovaj sistem može da troši prilično velike količine energije.

Ako je pregorio osigurač, riječ o prilično jednostavnom problemu jer je zamjena istog posao koji možete uraditi i bez pomoći automehaničara.

Drugi potencijalni problem do kog može doći jeste kvar na samim linijama. Do toga može doći ako su linije nalijepljene na površinu stakla. Takve linije su osjetljivije na oštećenja koja se dešavaju najčešće prilikom „agresivnijeg“ brisanja stakla sa unutrašnje strane, gdje su one i nalijepljene.

Njihova oštećenja prekidaju dotok struje, pa ne uspijevaju da provode toplotu. Takva oštećenja mogu da se poprave specijalnim alatima kod automehaničara.

Posljednji potencijalni problem je kvar kod samog dugmeta koji pokreće odleđivanje. Riječ je o ozbiljnijem kvaru koji će zahtijevati odlazak kod automehaničara.

Bonus video: