Folksvagen i BMW užasnuti rastućim izgledom trgovinskog rata EU i Kine

Kina je važno tržište njemačkim proizvođačima i eventualni carinski rat će dodatno produbiti njihove nevolje

4868 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački proizvođači automobila su, poslije glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbjegavanje trgovinskog rata.

Folksvagen je na Evropsku komisiju i kinesku vladu apelovao da "konstruktivno nastave pregovore u potrazi za političkim rješenjem."

"Sprečavanje zaštitnih carina i izbjegavanje trgovinskog sukoba mora biti zajednički cilj," navela je grupacija u saopštenju. Pritom, rješenje mora biti na stolu prije kraja mjeseca i stupanja evropske mjere na snagu.

"Planirane carine su pogrešan pristup" i takav potez "neće poboljšati konkurentnost evropske automobilske industrije," upozorio je Folksvagen.

Na negativne posljedice carina ukazao je i BMW.

"Današnje glasanje je fatalan signal evropskoj automobilskoj industriji," rekao je direktor kompanije Oliver Cipse.

"Sada je potrebno da Evropska komisija i Kina brzo pronađu rješenje i spriječe trgovinski rat koji će na kraju svima donijeti gubitke," dodao je Cipse.

Nešto ranije većina članica Evropske unije glasala je za uvođenje kaznenih carina na električne automobile iz Kine, stopom do 35,3 odsto, javila je dpa pozivajući se na izvore. Njemačka je bila protiv.

Kina je važno tržište njemačkim proizvođačima i eventualni carinski rat će dodatno produbiti njihove nevolje.

Bonus video: