Mašan Čogurić će odgovarati zbog zlostavljanja

Inspektori su dobili nalog da utvrde kada je i kako nastao snimak na kojem se vidi da Čogurić udara Rakovića i tjera ga da se izvini njegovom drugu
19913 pregleda 32 komentar(a)
Zlostavljanje u ZIKS-u, Foto: Screenshot/Vijesti
Zlostavljanje u ZIKS-u, Foto: Screenshot/Vijesti

Osuđeni ubica Mašan Čogurić krivično će odgovarati zbog maltretiranja i zlostavljanja cimera Milosava Rakovića zvanog Bazuka, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz uprave spuškog zatvora.

Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) juče je obavijestila Upravu policije o snimku zlostavljanja u zatvorskoj sobi, koji je dostavljen “Vijestima” i objavljen na portalu.

Inspektori su dobili nalog da utvrde kada je i kako nastao snimak na kojem se vidi da Čogurić udara Rakovića i tjera ga da se izvini njegovom drugu.

Sve to snima treći osuđenik, a vide se još dvojica robijaša koji ne čine ništa da spriječe zlostavljanje, već uče Rakovića da spusti ruke dok ga Čogurić bije.

Prema saznanjima “Vijesti”, Raković je potvrdio da je snimak autentičan.

“Mi ćemo pokrenuti disciplinski postupak protiv svih aktera snimka koji su u ZIKS-u. Neki su odslužili kazne i nisu u zatvoru. Sinoć smo pretresli sobu u kojoj boravi Čogurić. Pretresom je pronađen telefon. I zbog toga će osuđenici iz te sobe disciplinski odgovati”, kazao je sagovornik iz uprave ZIKS-a.

Navodno, oni su već premješteni u samice, a tokom postupka utvrdiće se kome od trojice robijaša pripada pronađeni telefon.

Zlostavljanje u ZIKS-uZlostavljanje u ZIKS-u

Izvori iz ZIKS-a objasnili su da je snimak zlostavljanja nastao prije najmanje tri mjeseca, jer već toliko Raković i Čogurić ne dijele zatvorsku sobu.

Kazali su i da je iz zatvora izašao “kamerman”, ali da će i on biti saslušan.

“Policija je već danas trebalo da dođe u zatvor i ispita sve okolnosti. Potrebno je i da utvrdi što je prethodilo snimku, da li je Raković i ranije bio žrtva. Kome se i zbog čega izvinjava”, kazao je juče sagovornik “Vijesti”, naglašavajući da očekuju inspektore.

Zlostavljanje u ZIKS-uZlostavljanje u ZIKS-u

“Vijesti” su juče objavile da je Čogurić tukao i zlostavljao cimera iz zatvorske sobe Rakovića, dok je treći robijaš sve to snimao mobilnim telefonom.

Snimak je dan ranije dostavljen novinarki “Vijesti”.

Prve sekunde snimka prikazuju Rakovića koji sjedi, Čogurića koji stoji nad njim i još dvojicu zatvorenika koji šetaju po sobi.

“Neću te udarat’, neću te udarat’. Snima čo’jek, pozdravi ga ovamo. Sad ćeš da mu se izviniš”, naređuje Čogurić osuđeniku koji u tom trenutku ustaje sa stolice i izvinjava se.

“Mile, izvini brate što sam te udario, nisam znao da si Mašanov drug”, govori u kameru, ali istovremeno dobija šamare od Čogurića.

Dok ga robijaš tuče, on osuđeniku kojem se izvinjava govori: “Dobar si momak”, pa pada na stolicu od udarca.

Čogurić mu naređuje da spusti ruke.

“Spusti ruke, bre”, viče Čogurić, dok ponovo udara “kolegu”.

Zlostavljanje u ZIKS-uZlostavljanje u ZIKS-u

Dok ga Čogurić tuče, osuđenik, koji da bi se zaštiti od udaraca, drži ruke preko glave i govori: “Dobar si momak”.

Istovremeno, treći osuđenik, koji i ne pokušava da zaustavi zlostavljanje, govori Rakoviću: “Spusti ruke, druže, kad te bije”. Nakon dvadesetak sekundi Čogurić naređuje osuđeniku da ustane i izvini se opet.

“Nećemo sad, izvini mu se opet”, govori Čogurić, dok vuče Rakovića za laktove da bi ustao sa stolice i jednom rukom pokazuje ka petom robijašu koji ih snima.

“Izvini, Mile”, govori Raković i dobija dva udarca.

Neko iz sobe ga pita: “Kako si tako glupo uradio, Bazuka”, a on, dok pada od udaraca, odgovara: “Nisam znao”.

“Izvini Mile, neću više”. “Za Milana Grbavčevića, izvini Mile”, ponavlja Raković.

Tada “kamerman” opominje Čogurića da snimaju već 30 sekundi i ubrzo se snimak prekida.

Čogurić robija zbog ubistva braće Davorina (31) i Danijela (24) Ćulafića 15. februara 2014. Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija nije bila obaviještena da je Čogurić zlostavljao drugog osuđenika, kazali su “Vijestima” iz te institucije.

“Zavod će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju utvrđivanja navedenih okolnosti i o svemu obavijestiti nadležne organe”, odgovorili su prije dva dana.

Pojasnili su da se Čogurić nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom domu, u statusu zatvorenika u zatvorenom odjeljenju i smješten je u zgradi B paviljona i da su u sobi sa njim još dva zatvorenika.

Nije dozvoljeno preuzimanje video snimka i fotografija bez prethodne saglasnosti "Vijesti"

Bonus video: