Uhapšeno 16 ljudi: Policija oduzela pušku, pištolje, municiju...

"Oduzete stvari i predmeti biće predmet forenzičkih vještačenja", navodi se u saopštenju
183432 pregleda 848 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2020. 22:19h

Policija je jutros izvršila pretres na 17 lokacija i uhapsila 16 ljudi.

Iz Uprave policije su kazali i da je policija prilikom ovih radnji pronašla i privremeno oduzela oružje u ilegalnom posjedu - pušku i dva pištolja, određenu količinu municije, sredstava komunikacije i druge stvari i predmete.

"Oduzete stvari i predmeti biće predmet forenzičkih vještačenja", navodi se u saopštenju.

Među uhapšenima je bila i Ratka Knežević, majka jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića.

Policija je pretresla njihovu porodičnu kuću.

Ratka Knežević je puštena nakon saslušanja kod sudije za prekršaje Osnovnog suda u Podgorici

Iz Uprave policije je ranije saopšteno da je Kneževićeva "prilikom pretresa stana i drugih prostorija ometala i omalovažavala službenike policije".

Predrag Bulatović i Nebojša Medojević
Predrag Bulatović i Nebojša Medojević ispred suda(Foto: Jelena Jovanović)

"R.K. je lišena slobode zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru i biće u zakonskom roku privedena na saslušanje kod nadležnog sudije za prekšaje. U toku je kriminalistička obrada svih dovedenih lica, a u saradnji sa nadležnim državnim organima sva lica za koja se steknu uslovi prekršajne ili krivične odgovornosti biće procesuirana u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Iz policije je saopšteno da je pretresom stana i drugih prostorija koje koristi Boško Bjelobrković (32) pronađena puška sa isteklim oružnim listom i 32 komada municije različitog kalibra. Protiv njega je podnijeta prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.

puška
Puška oduzeta u policijskim pretresima(Foto: Uprava policije)

Bjelobrković je negirao navode policije i dostavio "Vijestima", između ostalog, fotografije oružnog lista sa rokom važenja do novembra 2026. godine.

Privatna arhiva
Fotografija oružnog lista(Foto: Privatna arhiva)
oružni
Fotografija koju je Bjelobrković dostavio "Vijestima"(Foto: Privatna arhiva)

Bjelobrković je dostavio i fotografiju lovačke dozvole za lovnu 2019/20. godinu.

Lovačka
Lovačka dozvola za 2019/20. godinu(Foto: Privatna arhiva)

Iz policije je saopšteno da je prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi Momčilo Kukuličić (47) pronađena municija kalibra 7,62 mm.

Kukuličić je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kukuličić je "Vijestima" kazao da je policija kod njega pronašla samo jedan metak kalibra 9 mm.

pištolj
Pištolj oduzet u policijskim pretresima(Foto: Uprava policije)

Pretresom stana i drugih prostorija koje koristi Mihailo Asanović (28) pronađen je pištolj marke „Zastava“ sa isteklim oružnim listom. Protiv Asanovića je podnijeta prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.

U izjavi koju je Asanović dao policiji, a u koju su "Vijesti" imale uvid, piše da je odbornik DF-a u Zeti i da je isključivo kao građanin izlazio na litije. Tvrdi i da nije prisustvovao protestu 29. decembra 2019. godine u Zeti kada je, bilo incidenata.

Policajci su od Asanovića tražili DNK, ali on nije bio saglasan sa tim.

Pištolj
Pištolj oduzet u policijskim pretresima(Foto: Uprava policije)

Policija je izvršila i pretres stana i drugih prostorija koje koristi Boris Maraš (28) kojom prilikom je pronađena municija, te je protiv njega podnijeta prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju.

Pretresom stana i drugih prostorija koje koristi Neđeljko Popović (48) policija je pronašla pištolj marke „Češka zbrojovka“. Popović je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Osim toga, policija je izvršila pretrese stanova i drugih prostorija koje koriste Stefan Rašović, Mirko Knežević (38), Danilo Maraš (24), Siniša Stijepović (36), Srđan Đuretić (38), Neđeljko Ceklić (31), Goran Knežević (52), Nenad Matanović (31), Boban Popović (21), Branko Skrobanović (18) i Denis Matović (29).

"Policija raspolaže informacijama da su ova lica učestovala u organizovanju i izvođenju napada na policijske službenike u Golubovcima 29. decembra 2019. godine kao i zaprečavanju saobraćajnica paljenjem guma i obaranjem stabala. U toku su provjere i kriminalisitička obrada kao i operativno – istražne radnje na prikupljanju dokaza", saopšteno je iz Uprave policije.

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda je, povodom hapšenja Ratke Knežević, saopšteno je da će se na osnovu saznanja iz medija, kao i na osnovu inicijative upućene elektronskom poštom, pokrenuti postupak po službenoj dužnosti i ispitati način lišenja slobode.

Podsjećaju da Zaštitnik nema zakonska ovlašćenja da preispituje sudske odluke, ali će "osim načina lišenja slobode ispitati i postupanje policijskih službenika u kontekstu očuvanja dostojanstva građanke, u skladu sa međunarodnim standardima".

Savjet za građansku kontrolu rada policije je informisan da je "građanka R.K, majka poslanika Milana Kneževića privedena zbog navodnog neprimjerenog ponašanja prema policijskim službenicima".

Savjet će, kako su kazali, provjeriti postupanje policije prema svim građanima, a kako su određene policijske aktivnosti i dalje u toku, zatraženo je detaljno izjašnjenje Uprave policije.

"U vezi sa navodima vezanim za građanku R.K, Savjet je zatražio da direktor Uprave policije naloži provjeru da li su prema njoj prekoračena policijska ovlašćenja", navode iz Savjeta, u kojem će, kako su kazali, nakon toga i razmatranja eventualnih primjedbi građana izdati konačnu ocjenu o postupanju policije.

Savjet je, kako ističu, u konkretnom slučaju formirao poseban predmet i postupa po inicijativi dr Vladimira Dobričanina.

"Savjet je kontaktirala i porodica u vezi sa postupanjem policije prema djeci prilikom pretresa porodične kuće Kneževića. Savjet je u Urgentni centar uputio svog člana Dr Vladimira Dobričanina kako bi obišao djevojčice i sa predstavnicima porodice razgovarao o primjedbama na postupanje policije", rekli su iz Savjeta.

Poslanik DF potvrdio je ranije "Vijestima" informaciju o hapšenju njegove majke.

Kazao je da je u Beogradu i da se upravo vraća u Crnu Goru.

Portal IN4S objavio je da je policija uhapsila i Kneževićevog brata od strica - Gorana Kneževića.

Na objavljenim snimcima kuće Kneževića, vidi se da su sve stvari ispreturane i da je policija za sobom ostavila rusvaj.

"Kao najvećeg kriminalca su je poveli", čuje se na snimku.

Kneževićeva majka je nastavnica u penziji.

Galerija

Bonus video: