Opet vijećaju o Zmajevićevom pravu na odbranu

Vrhovno državno tužilaštvo ponovo će o podizanju zahtjeva za zaštitu zakonitosti

3802 pregleda 1 komentar(a)
Stigla odluka Vrhovnog suda: Zmajević, Foto: Savo Prelević
Stigla odluka Vrhovnog suda: Zmajević, Foto: Savo Prelević

Vrhovni sud uvažio je žalbu branilaca okrivljenog Vlada Zmajevića i ukinuo rješenje Vrhovnog državnog tužilašva, nakon čega je predmet vraćen tužilaštvu na ponovni postupak i odlučivanje.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda, Zmajević je osuđen na 14 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu.

Specijalno vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović, prvostepenu presudu izreklo mu je u junu 2019. godine.

Tada su obrazložili da je nesumnjivo dokazano da je optuženi tokom rata na Kosovu 1999. godine, ubio četiri civila albanske nacionalnosti, koji nisu učestvovali u oružanom sukobu.

Za razliku od VDT-a, sudije Vrhovnog suda ocijenile su da je osnovan predlog Zmajevićevih branilaca za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti.

“U žalbi branilaca okrivljenog, kao i prethodno podnijetom predlogu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti se navodi da je prvostepena presuda donijeta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer je zasnovana na dokazu na kojem se shodno odredbama ZKP-a ne može zasnivati presuda, pri čemu, s obzirom na druge dokaze, nije očigledno da bi bila donijeta ista presuda”, piše u odluci Vrhovnog suda.

Obrazložili su da sud odluku o krivičnoj odgovornosti Zmajevića zasniva na odbranama koje je dao u prethodnom postupku i u postupku istrage pred Vojnim sudom 3. i 14. aprila 1999. godine, ali i da rješenje VDT-a ne sadrži razloge u pogledu navoda iz predloga za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog - da li je okrivljenom prilikom davanja prvog iskaza povrijeđeno pravo na odbranu:

“Time što mu je postavljen branilac po službenoj dužnosti, a da mu nije predočeno da sam može uzeti branioca i od kakvog je to značaja u pogledu valjanosti iskaza okrivljenog time što je okrivljenom Z. i svjedoku u ovom predmetu Ž.Đ. postavljen isti branilac”.

Bonus video: