Kavčani nisu mogli stati ispod volana

Vještaci opovrgli izjave dvojice navodnih članova kavačkog klana koji su tvrdili da su se od metaka sakrili pored sjedišta u automobilu Utvrđeno da nije bilo ni saobraćajnog udesa, ali i da zbog dugih svijetala oštećeni nijesu mogli vidjeti napadače...

52729 pregleda 86 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kotoranin Miloš Radonjić nije mogao da se sakrije ispod instrument table u vozilu “citroen”, jer fizički ne može da stane u taj prostor i bio bi pogođen hicima iz pištolja da je tu čučao.

To su tokom istrage pokušaja ubistva dvojice navodnih članova kavačkog kriminalnog klana utvrdili vještaci, objašnjavajući da ni Vojin Stupar nije mogao da se sakrije ispod volana.

“Bili smo skroz ispod sjedišta, ispod instrument table. Zavukao sam glavu kroz neku plastiku, skroz ispod instrument table, odnosno kase. Stupar je bio skroz ispod volana”, tvrdio je Radonjić tužiocima 3. juna.

Objasnio je da je visok 182 ili 183 centimetra, a da je Stupar viši i krupniji. Vještak balističar utvrdio je da je pucano iz poluautomatskog pištolja, a ne “škorpiona” kako je u jednom od iskaza tvrdio Radonjić, a detaljno je obrazložio i s koje pozicije i daljine su hici ispaljeni.

foto: Savo Prelević

“Četiri od sedam projektila su nađeni u vozilu i to dva na podu vozačevog mjesta, jedan na podu suvozačevog mjesta i jedan u naslonu zadnjeg sjedišta. Putanje svih projektila koji su oštetili vozilo silaznog su karaktera... Osoba koja je pucala na vozilo najvjerovatnije se nalazila na 1 do 1,5 metar ispred vozila... Vještak dalje navodi da je izvršio praktičnu provjeru u vozilu ‘Citroen C3’ i utvrdio da položaj koji je opisao Radonjić u svom iskazu nije moguć zbog veoma malog prostora. Proba je izvršena s osobom visine 1,80 metar”, piše u Naredbi kojom je Više državno tužilaštvo obustavilo istragu protiv navodnih vođa škaljarskog klana - Jovana Vukotića i Milića Minje Šakovića.

Napadače nije mogao vidjeti

Isti vještak utvrdio je i da u praksi nije moguće da se desi ono što je Stupar izjavio - “da se sagnuo ispod volana i zaglavio iza volana i sjedišta”.

Iako je Radonjić tužiocima tvrdio da su “škaljarci”, najprije “BMW-om” koji je, kako je rekao, vozio sada pokojni Igor Dedović, udarili u njihov automobil, a onda i zapucali, to su negirali Stupar, koji je vozio “citroen”, ali i vještaci, koji su utvrdili da taj automobil ni najmanje nije oštećen.

“Iz nalaza i mišljenja sudskog vještaka iz oblasti saobraćajne i mašinske struke, angažovanog radi provjere navoda Radonjić Miloša, koji je u izjavi naveo da je došlo do udara o prednji dio vozila u kojem su se nalazili on i oštećeni Stupar, proizilazi da, analizom fotografije vozila marke ‘citroen’ registarskih oznaka KO-AV521, može se zaključiti da nije došlo do udara u prednji čeoni dio ovog vozila, čak ni blažeg”, piše u Naredbi.

Vještaci su opovrgli i još jednu njegovu tvrdnju - da je jasno vidio napadače. “Iz nalaza proizilazi, da u slučaju, kako to opisuje oštećeni, da je vozilo ‘BMW’ naišlo čeonim dijelom na čeoni dio vozila ‘citroen’, s uključenim putnim - dugim svijetlima, u toj situaciji moralo bi doći do totalnog zaslijepljenja vozača koji je posmatrao vozilo ‘BMW’. U toj situaciji, nije postojala mogućnost uočavajna čak ni silueta putnika u vozilu ‘BMW’, a ni u kom slučaju prepoznavanja istih”, zaključili su vještaci.

Radonjić je više puta mijenjao iskaz, počev od noći pucnjave, kada je i saslušan.

Iako je odmah nakon pokušaja ubistva tvrdio da nije prepoznao nijednu osobu iz “BMW-a” iz kog su napadnuti, tri mjeseca kasnije promijenio je priču.

Škaljarce “vidio” naknadno

Izvori “Vijesti” ispričali su da je Radonjić policijskim inspektorima, nakon još jednog napada koji je preživio, rekao: “Sada ću da vam kažem ko je i u martu pucao na mene” i optužio trojicu navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana za pokušaj ubistva.

Od prvog dana, Vukotić je, prvo putem medija, a potom i istražiteljima, tvrdio da nema veze s pokušajem ubistva Stupara i Radonjića, optužujući da mu “kavačani” smještaju uz pomoć “prljavih policajaca”.

foto: Savo Prelević

Iako je zbog optužbi za pokušaj dvostrukog ubistva u pritvoru proveo skoro šest mjeseci, nedavno je oslobođen optužbi za to krivično djelo, ali i za pokušaj ubistva sugrađanke Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana. Tužilaštvo je utvrdilo da on nije bio u Kotoru 27. marta 2016. godine kada je neko pokušao ubiti Stupara i Radonjića, ali ni 23. maja te godine kada je u Kotoru pucano na Tamaru Zvicer.

Bonus video: