Tužilaštvo naredilo da nađu vandala koji je lomio ukrase u Ledenoj pećini

Na objavljenom snimku vidi se mlađi muškarac koji na sebi nosi crvenu duksericu i farmerice, kako zamahuje nogom i lomi stalagmit visine oko metar

18382 pregleda 49 reakcija 9 komentar(a)
Polomljen bar jedan ukras, Foto: Screenshot
Polomljen bar jedan ukras, Foto: Screenshot

Pljevaljski tužilac ni juče se nije izjasnio da li će zbog lomljenja ukrasa iz Ledene pećine krivično odgovarati osoba sa snimka koji je na društvenoj mreži Instagram podijelio Anton Bruek.

To su "Vijestima" kazali iz Uprave policije, koja je dan ranije obavijestila tužioca o vandalizmu u durmitorskoj Ledenoj pećini.

Portparolka Osnovnog državnog tužilaštva Pljevlja, tužiteljka Nataša Bajčeta, "Vijestima" je potvrdila da je ovlašćeni policijski službenik Odjeljenja bezbjednosti Žabljak obavijestio dežurnog tužioca o tom događaju:

"Te je naloženo da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja identiteta lica sa snimka i prikupljanje potrebnih obavještenja, nakon čega će od strane ODT biti donijeta konačna odluka da li i u radnjama kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, konkretno uništenje i oštećenje zastićenog prirodnog dobra. O događaju su obaviješteni i Nacionalni park Durmitor i nadležni ekološki inspektor", objasnila je tužiteljka Bajčeta.

Zbog tog slučaja, krivičnu prijavu podnijelo je i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), kazao je "Vijestima" direktor Elvir Klica.

"Podnijeli smo krivičnu prijavu zbog tog događaja i od nadležnih očekujemo da brzo procesuiraju krivce u tom i svim drugim slučajevima. Danas smo nadležnima dostavili i snimak krivolova na Skadarskom jezeru, a povodom tog slučaja krivičnu prijavu ćemo podnijeti sjutra", kazao je Klica.

Potvrdio je i da su iz Nacionalnog parka Durmitor juče obišli taj speleološki objekat, kako bi utvrdili štetu.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović nije juče odgovorio na poziv novinara "Vijesti".

Snimak na kom mlađi muškarac uništava blago durmitorske pećine, objavljen je na instagram profilu Bruekanton.

Na objavljenom snimku vidi se mlađi muškarac koji na sebi nosi crvenu duksericu i farmerice, kako zamahuje nogom i lomi stalagmit visine oko metar.

Budvanskoj policiji zahtjev da saslušaju Brueka

Žabljački policajci kolegama iz Odjeljenja bezbjednosti Budva poslali su zahtjev da pronađu i saslušaju Brueka jer, navodno, on stanuje na teritoriji te Opštine, rečeno je "Vijestima" nezvanično iz UP-a.

Uništavanje pećinskog blaga zabranjeno je zakonom.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, u speleološkim objektima zabranjeno uništavanje, oštećenje i odnošenje djelova pećinskog nakita, pećinskih sedimenata i fosilnih ostataka.

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Durmitor je 1980. godine uvršten na UNESCO Listu svjetske prirodne i kulturne baštine, pa su Ledena pećina i ukrasi u njoj i na taj način zaštićeni.

Bonus video: