Igor Vukotić nije htio da ubije pobratima

Specijalno državno tužilaštvo obustavilo istragu protiv jednog od navodnih vođa škaljarskog klana

26452 pregleda 4 komentar(a)
Uviđaj nakon pokušaja ubistva Dukića, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon pokušaja ubistva Dukića, Foto: Savo Prelević

Kotoranin Igor Vukotić i Podgoričanin Đuro Vujović oslobođeni su optužbi da su stvorili kriminalnu organizaciju i prije tri godine u Podgorici pokušali da ubiju Andrijevčanina Sašu Dukića (41).

To piše u naredbi o obustavljanju istrage protiv njih, koju je donijela specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

“Rezultat istrage upućuje da nema dokaza da su okrivljeni izvršili krivično djelo stavljeno im na teret... Podaci i dokazi koji su prikupljeni u toku istrage i koji su sadržani u spisima predmeta ne ukazuju na postojanje osnovane sumnje u pravcu bitnih elemenata krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije... prevashodno jer nema dokaza da postoji kriminalna organizacija koju čine tri ili više lica, čiji je cilj vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža...”, piše u obrazloženju.

Tužiteljka navodi i da se iz iskaza svjedoka i oštećenog Dukića ne može utvrditi koliko je osoba bilo u “audiju” iz kog je pucano na Andrijevčanina. “Ni druge provedene dokazne radnje nijesu dale rezultate kada je u pitanju utvrđivanje ovih bitnih činjenica”, piše u naredbi.

U toj istrazi Vukotić nije saslušan, jer je nedostupan istražnim organima, a Đukić je tužiocima rekao da Kotoranin nije imao razlog da ga ubije i da je tog dana krenuo kod njega na ručak.

“... Posebno je naveo da je sa okrivljenim Vukotić Igorom u izuzetno dobrim prijateljskim odnosima, da su pobratimi, te da se upravo kritičnog dana kada su po njegovim navodima nepoznata lica pucala na njega uputio u Kotor na porodični ručak kod sestre, koji je organizovao Vukotić Igor u njihovoj kući u Kotoru, te da Vujović Đura ne poznaje i da smatra da isti nema nikakvog razloga za izvršenjem ovih krivičnih djela na njegovu štetu”, piše u naredbi.

Vujović neće da ga povezuju sa škaljarcima

Vujović je tužiteljki rekao da nema ništa sa pokušajem ubistva Dukića i da ne pripada nijednoj kriminalnoj organizaciji.

Objasnio je i kako je mogao dospjeti njegov DNK na tablici zapaljenog audija: “Da može biti rezultat njegovog kontakta sa istom, jer se bavi preprodajom i opravkom vozila, te je svakodnevno u kontaktu sa većim brojem vozila, a da lično ne poznaje ni Vukotić Igora, za kojeg je čuo samo iz štampe i sa njim se nikada nije sreo... Za Dukić Sašu nikada ranije nije ni čuo, te da ne želi da u bilo kom kontekstu bude povezivan sa ovim licima”, piše u naredbi.

Tužiteljka zaključuje da iz svega navedenog prozilazi da su oni koji su pucali na Dukića djelovali kao saizvršioci, a ne kao kriminalna grupa.

“Imajući u vidu rezultat sprovedene istrage, nalazim da ne postoje dokazi iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da su gore navedeni okrivljeni izvršili krivično djelo koje im je stavljeno na teret, kao ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a koje je u nadležnosti Specijalnog tužilaštva”.

Ranjavanje Dukića

Dukić je ranjen 9. ja­nu­a­ra 2017. godine, oko 14 ča­so­va, u pod­go­rič­kom na­se­lju Zla­ti­ca.

Dok je prolazio automobilom u Dukića je ispaljeno više metaka iz automatske puške.

Na njega je pucano iz “audija” registarskih oznaka BG -659XĆ.

Nakon pokušaja ubistva, napadači su taj automobil zapalili u naselju Ibričevina. Po­vri­je­đe­ni Du­kić od­mah je pre­ba­čen u Ur­gent­ni cen­tar sa po­vre­da­ma u do­njem di­je­lu le­đa, ali ni­je bio ži­vot­no ugro­žen.

Nakon pokušaja ubistva Đukića, koji je tih dana boravio na vikend odsustvu iz spuškog zatvora, spekulisalo se da iza napada stoji kavački klan.

Navodno, upravo zbog toga istragu je, od kolega iz Višeg državnog tužilaštva, preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

Istražitelji spojili Vujovića sa škaljarcima

Istražitelji su za pokušaj ubistva Dukića sumnjičili njegovog pobratima Igora Vukotića i Podgoričanina Đura Vujovića koji tvrdi se sa njima nikada nije sreo.

Vukotića policija označava jednim od šefova škaljarskog kriminalnog klana. Sumnjiče ga da je sa Nikšićaninom Rankom Radulovićem i albanksim državljaninom Erogenom Brajovićem formirao kriminalnu grupu koja je planirala likvidacije nekoliko policijskih funkcionera, glavnog specijalnog tužioca i više kriminalaca.

Zbog tih optužbi u bjekstvu je, a svi okrivljeni članovi te grupe negirali su detalje optužnice koja se oslanja na iskaz zaštićenog svjedoka, kodnog imena “Jadranko Jonski”.

Vujović je hapšen u avgustu 2017. godine, nakon što je policija u defenderu, u kom je bio sa Marinkom Banovićem, pronašla pušku sa snajperskim nišanom. Te noći pobjegao je inspektorima, a predao se dva dana kasnije.

Iako se spekulisalo da su pripremali likvidaciju, osuđeni su samo za nedozvoljeno držanje oružja.

Bonus video: