Vuković sposoban da iznese odbranu

Suđenje tom tridesetosmogodišnjaku odgođeno je juče za 30. novembar

6972 pregleda 0 komentar(a)
Optuženi Vuković nakon hapšenja, Foto: Savo Prelević
Optuženi Vuković nakon hapšenja, Foto: Savo Prelević

Okrivljeni Željko Vuković procesno je sposoban, odnosno sposoban da prati tok suđenja, da iznosi svoju odbranu i redovno učestvuje u krivičnom postupku.

To piše u nalazu sudskog vještaka, dr Željka Golubovića, dostavljenog podgoričkom Višem sudu u predmetu za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića.

Međutim, suđenje tom tridesetosmogodišnjaku odgođeno je juče za 30. novembar.

Predsjednica krivičnog vijeća, sutkinja Vesna Kovačević obrazložila je da nijesu ispunjene procesne pretpostavke za održavanje glavnog pretresa. Na glavni pretres nije pristupio advokat Dražen Medojević, punomoćnik oštećene porodice Vojičić, koji je dopisom sud obavijestio da se nalazi u izolaciji.

“Tokom neposrednog pregleda koji sam obavio kao vještak, na zahtjev Višeg suda, u UIKS-u, dana 27. oktobra 2020. godine, okrivljeni je naveo da se privikao na dozu od 65 miligrama metadona, te da je sposoban da daje izjavu pred sudom. Imajući u vidu navedeno, smatram da je okrivljeni Vuković Željko, procesno sposoban, odnosno sposoban da prati tok suđenja, da iznosi svoju odbranu i redovno učestvuje u krivičnom postupku. Ne raspolažem medicinskim podacima koji bi uticali na iznošenje njegove odbrane, odnosno na procesnu sposobnost kada je iznosio odbranu pred VDT”, navodi se u mišljenju dr Golubovića.

U optužnici se navodi da je Željko Vuković, 24. oktobra 2006. godine, u Ulici obala Ribnice ispred broja 8 u Podgorici, zajednički sa još dva lica, po prethodnom dogovoru, umišljajno pokušao da ubije više osoba.

Okrivljeni je sa dvije sobe, piše u tužilačkom aktu, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer književnik tu stanuje.

“U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković je zajedno sa jednim NN licem, napao Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio ga po glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt”, navodi se.

Okrivljeni Vuković je, prema navodima optužnice, kao saizvršilac izvršio krivično djelo - teško ubistvo.

Bonus video: