"Državni udar": Ćuković predložila potvrdu presude Višeg suda a žalbe advokata da se odbiju kao neosnovane

"Ovo iz razloga jer nalazim da je dokazima izvedenim pred prvostepenim sudom ova krivična stvar u cjelosti rasvijetljena", rekla je tužiteljka

6421 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2020. 15:09h

Na sjednici vijeća u Apelacionom sudu Crne Gore, na kojoj se juče raspravljalo o prvostepenoj presudi u predmetu “državni udar”, odnosno za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine, advokati odbrane su istakli da ostaju pri navodima žalbe. Sjednica vijeća se nastavlja 15. decembra.

Državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu Radmila Ćuković navela da ostaje pri pisanom predlogu da se prvostepena presuda Višeg suda potvrdi, te da sud žalbe advokata odbije kao neosnovane.

"Ovo iz razloga jer nalazim da je dokazima izvedenim pred prvostepenim sudom ova krivična stvar u cjelosti rasvijetljena", rekla je tužiteljka.

Advokat Dražen Medojević, branilac Dragana Maksića i Mihaila Čađenovića, naveo je da je ubijeđen da je jedini način upoznavanja sa predmetom da se pogledaju snimci sa pretresa.

"Jedino na osnovu toga bismo vidjeli struktutu ličnosti Saše Sinđelića i Mirka Velimirovića. Poklanjajući im vjeru, sud se kompromitovao. Sud je bio na istom fonu kao tužilaštvo, bio je izložen političkom pritisku. Živim za taj dan da ljudi koji su montirali ovaj politički proces budu privedeni pravdi", kazao je Medojević.

Advokat Dušan Radosavljević istakao je da se povreda postupka ogleda i u donošenju statusa svjedoka saradnika, kao i u tome da sud nije odlučivao o dokaznim predlozima.

"Vama je poznato da je dovoljna jedna povreda da se ukine presuda, a ovdje ih ima na hiljadu", smatra Radosavljević.

Advokat Miroje Jovanović, naveo je da je njegov branjenik Andrija Mandić 22 puta prekidan u toku iznošenja jednočasovne odbrane, a kako je istakao ZKP propisuje da izlaganje ne smije biti prekinuto.

Branilac Nemanje Ristića, advokat Mladen Dubak, istakao je da se u činjeničnom opisu navodi da je Ristić "primio 9.000 eura od Sinđelića da bi vrbovao druga lica", a "vrbovanje" predstavlja podstrekavanje iz kojeg razloga se Ristić nije mogao kvalifikovati kao pomagač.

"Postavlja se pitanje - koje radnje je 16. oktobra preduzeo neki izvršilac da bi se mom branjeniku stavilo na teret pomaganje u pokušaju terorizma", naveo je Dubak.

Prema navodima prvostepene presude u predmetu “državni udar”, cilj kriminalne organizacije, koji su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, planirala je da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe se sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje. Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandarnt žandarmrije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora. Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci. Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti. Podgorici.

Bonus video: