I sin Dragana Kovačevića osumnjičen za stvaranje kriminalne grupe

Pripadnici Specijalnog policijskog tima uhapsili sina direktora Uprave za nekretnine, koji se tereti da je počinio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije. Na njega se vodi vila izgrađena na državnom zemljištu, u zoni morskog dobra u Tivtu

29084 pregleda 164 reakcija 16 komentar(a)
Plac se vodi na državu kao vlasnika, a Danko Kovačević upisan je kao jedini njegov korisnik, Foto: Siniša Luković
Plac se vodi na državu kao vlasnika, a Danko Kovačević upisan je kao jedini njegov korisnik, Foto: Siniša Luković

Pripadnici Specijalnog policijskog tima uhapsili su juče Danka Kovačevića - sina direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, saznaju Vijesti.

Njegov otac uhapšen je prekjuče zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju.

Da je počinio isto krivično djelo tereti se i mlađi Kovačević, rekao je jedan od sagovornika Vijesti.

“Lisice na ruke stavljene su i Veselinu Tomaševiću i Sanji Popović”, kazao je taj izvor.

Tomašević je, prema tim informacijama, geometar iz Tivta.

Popovićeva, rečeno je Vijestima, nema veze sa Upravom za nekretnine.

Tomaševićevo ime na spisku je službenika Uprave za imovinu iz 2014. godine.

Detalji kompletne akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), biće saopšteni danas na konferenciji za novinare, rečeno je Vijestima.

Šef Uprave za nekretnine uhapšen je u srijedu, odnosno istoga dana kada i i Ana Lakićević Grdinić i Krsto Pavićević - načelnica tivatske Područne jedinice te uprave i geometar.

Nakon saslušanja u SDT, starijem Kovačeviću određeno je zadržavanje do 72 sata.

Tokom saslušanja, kako je Vijestima rekao njegov pravni zastupnik, advokat Danilo Mićović, u cjelosti je negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Negirao krivicu na saslušanju: Dragan Kovačević nakon hapšenj
Negirao krivicu na saslušanju: Dragan Kovačević nakon hapšenjfoto: Savo Prelević

Sumnjiči se da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, u produženom trajanju.

Istraga

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je istraga u tom predmetu počela prijavom Podgoričanina Aleksandra Gazivode - da ga je Kovačević ucjenama primorao da mu u bescijenje proda milionski vrijednu kuću u Tivtu.

Tvrdi da je na taj način sinu Danku pribavio protivopravnu korist, jer je na njegovo ime upisana vrijedna imovina na obali mora.

Prema saznanjima “Vijesti”, taj Podgoričanin rekao je da se objekat u zoni morskog dobra nije mogao legalizovati dok je bio vlasnik, ali da je to učinjeno nakon što je prešao u ruke Kovačevića, koji je i član Glavnog odbora Socijaldemokrata.

U istoj partiji je i Lakićević Grdinić.

Pavićević je radio u geodetskoj firmi “Geo & arh projekt”, koja je u vlasništvu Kovačevićevog brata Dragoslava.

Uhapšeni Danko Kovačević, zvanični je vlasnik nelegalno sagrađene luksuzne vikendice “na pjeni od mora”, na obali mora u Tivatskom zalivu.

Trospratna kuća podignuta je 2017. na parceli u mjestu Obala Bogišića u Krtolima kod Tivta, ispod lokalnog puta Tivat - Radovići, u blizini popularne konobe i ribljeg restorana “Maestral”.

Kuća skoro sa temeljima u moru, napravljena je na placu koji je, prema javno dostupnoj dokumentaciji, mlađi Kovačević prije par godina kupio od Gazivode, ali je tek ove godine preveo na sebe.

Plac - zvanične površine 97 kvadrata, kompletan je u zoni morskog dobra, a u katastru se vodi na državu Crnu Goru kao vlasnika, dok je mlađi Kovačević sada upisan kao jedini njegov korisnik.

Na tih 97 kvadrata, sin direktora Uprave za nekretnine je 2017. podigao objekat ukupne površine 254 kvadrata, a koji je zapadnom fasadom od objekta na susjednoj parceli, udaljen nepun metar.

Danko Kovačević i Aleksandar Gazivoda kao tada zvanično suvlasnici nelegalnog objekta, podnijeli su 16. jula 2018. Opštini Tivat zahtjev za njegovu legalizaciju.

U zahtjevu dostupnom na sajtu Opštine Tivat i prema kojem do danas zvanično nije doneseno konačno rješenje o prihvatanju ili odbijanju, ne navodi se površina nelegalnog stambenog objekta, ali se potvrđuje da nije namijenjen za osnovno stanovanje, odnosno riječ je o vikendici.

Postupajući po tom zahtevu, tadašnji Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat - 2. oktobra 2018. Kovačeviću i Gazivodi uputio je zahtjev za ispravku njihovog podneska, jer je, kako se navodi u tom dokumentu, utvrđeno da uz zahtjev za legalizaciju divlje vikendice, nisu priložili dokumentaciju koju propisuje član 156 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

U rješenju koje je potpisala tadašnja sekretarka za uređenje prostora Opštine Tivat Tamara Furtula (DPS), stoji da su Kovačević i Gazivoda u obavezi da tom organu dostave “Elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta izrađen od strane licencirane geodetske organizacije i ovjeren od strane Katastra”, kao i “dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji, odnosno izvoda iz katastra neopokretnosti ili druge odgovarajuće evidencije nepokretnosti (original ili ovjerena kopija lista nepokretnosti), odnosno uvjerenje iz Katastra da je podnosilac zahtjeva za legalizaciju predao Katastru zahtjev za ovjeru elaborata”.

Elaborat je, sudeći prema podacima sa sajta Uprave za nekretnine kojom direktoruje stariji Kovačević, još 2018. uradio upravo “Geo/Arh Projekt” čiji je ovlašćeni zastupnik Krsto Pavićević...

U evidenciji UZN koju je vodila Područna jedinica Tivat, čija je načelnica Ana Lakićević takođe lišena slobode, stoji da je Kovačevićeva nelegalno izgrađena nekretnina u Krtolima upisana 12. oktobra ove godine, da je osnov sticanja Kovačevićeve zgrade površine 254 kvadrata na Obali Bogišića “građenje”, a u listu tereta je upisano da taj objekat nema dozvolu.

Šuma bez ijedne travke...

Kovačevićeva parcela na Obali Bogišića, koja se po kulturi vidi kao “porodična stambena zgrada i dvorište”, graniči sa dvije parcele drugog privatnog vlasnika - staromještanina Krtola, a koje se u katastru vode kao “šume 3. klase”, iako je u slučaju jedne (104/5 površine 7,16 kvadrata) riječ o malom i uskom putnom pojasu od kolovoza ceste Tivat - Radovići do ulaza u Kovačevićevu vilu na kojoj nema ni travke a kamoli stabala i šume, dok se druga parcela 105/3 površine 3,95 kvadrata takođe bez rastinja na njoj, nalazi sa donje strane vile prema moru.

Ispod Kovačevićeve vile nalazi se betonirana nova ponta površine 52,46 kvadrata, a koja se u kastastru zvanično klasifikuje kao “vještački stvoreno neplodno zemljište” i upisana je na državu Crnu Goru kao vlasnika, dok pravo raspolaganja nad njom ima Vlada.

Bonus video: