Stijepović je znao da je novac stečen kriminalom

Iz tužilaštva konstatuju da je vijeće Višeg suda u Podgorici, prekoračilo funkcionalna ovlašćenja i preuzelo ulogu sudećeg vijeća

29470 pregleda 127 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Okrivljeni Slavoljub Stijepović dobro je znao da je novac koji uzeo od Duška Kneževića stečen kriminalnom djelatnošću.

To piše u žalbi Specijalnog državnog tužilaštva na rješenje Višeg suda - kojim je obustavljen krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, u predmetu "koverta".

Stijepovića je SDT optužilo za pranje novca novca u saizvršilaštvu, ali je sudsko vijeće ocijenilo da se to krivično djelo može izvršiti samo sa direktnim umišljajem, ali da se iz spisa ne može zaključiti da je kod tog okrivljenog postojala svijest i volja za tim...

"Da li postoje svijest i volja, utvrđuje se iz dokaza koji su predloženi od strane tužioca, pa ukoliko određeni dokazi ukazuju da postoji osnovana sumnja da kod okrivljenog postoji svijest i volja za izvršenje krivičnog djela, a postoje i dokazi iz kojih proizilazi da te svijesti i volje nema do stepena osnovane sumnje,vijeće prvostepenog suda nema pravo da u ovoj fazi postupka cijeni koji od tih dokaza je istinit, niti da daje veću vrijednost jednom ili drugom dokazu. To je pitanje koje se rješava na glavnom pretresu, u kontradiktornom postupku", navodi se u žalbi SDT-a Apelacionom sudu.

Konstatuju da je takvom odlukom vijeće Višeg suda u Podgorici, prekoračilo funkcionalna ovlašćenja i preuzelo ulogu sudećeg vijeća.

"Postupanje okrivljenog S.S. (Stijepovića) i svjedoka V.B. u vezi stavljanja ovog novca u promet takođe potvrđuje da okr. S.S dobro zna i da je svjestan da se radi o novcu koji je pribavljen kriminalnom djelatnošću, jer on i pored činjenice da okr. K.D. (Knežević) insistira da oni izvrše konverziju, to ne čine, iako je to bilo vrlo jednostavno, odlaskom na bilo koji šalter banke u Podgorici, već ga vraćaju okr. K. da on to uradi u svojoj banci", piše između ostalog u žalbi.

Optužnica

Optužnica u tom predmetu podignuta je nakon afere koju je Knežević otvorio u januaru 2019. godine, objavljivanjem video-snimka na kojem Stijepoviću uoči izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U tom aktu, međutim, piše da je biznismen Stijepoviću predao “samo” 47.500 eura, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure.

Navodi se da je Knežević u drugoj polovini 2010. godine stvorio kriminalnu grupu čiji su članovi bili zaduženi da podižu novac koji je stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.

“Duško Knežević je za sebe odredio ulogu organizatora, davao je uputstva članovima - koji su izvršavali konverziju novca a potom mu ga predavali, o čemu je svjedočio šef za opšte poslove u Atlas banci Vlatko Rašović, koji je dobio status svjedoka saradnika. Rašović je prihvatio predlog Kneževića da obavlja funkciju ovlašćenog lica u preduzećima koja su formirana ili će biti formirana zbog realizacije kriminalnog plana - podiže novac i predaje ga organizatoru. Optuženi Tomica Knežević je prihvatio da novac koji potiče iz kriminalne djelatnosti odnosno nezakonitog poslovanja pravnih lica podiže sa njihovih računa i predaje ga organizatoru kriminalne organizacije. Optuženi Šljivančanin je postupajući po uputstvima dobijenim od organizatora Duška Kneževića, obavljao konverziju novca koji potiče iz kriminalne djeltanosti i sačinjavao potrebna dokumenta. Okrivljeni Grujović i Krdžić prihvatili su da nakon konverzije novca koji potiče iz kriminalnih djeltanosti, sačinjavaju potrebna dokumenta kako bi sve izgledalo zakonito prilikom redovnih kontrola državnih organa”, piše u optužnici koju je SDT dostavio sudu.

Navodi se da su svi članovi te grupe znali da je novac pribavljen kriminalnom djelatnošću.

“Knežević je... dio novca je prethodno preuzeo od Rašovića, Tomice Kneževića i Andreja Kononenka u oktobru 2016. godine predao okrivljenom Slavoljubu Stijepoviću da bi ga stavio u promet – legalne tokove, radi korišćenja tog novca za parlamanetarne izbore”, navodi se u istom aktu.

Objašnjava se da je Stijepović tražio do Kneževića da novac zamijeni u valutu euro, nakon čega je ovaj 12. oktobra 2016. godine, radi realziacije kriminalnog plana, dao uputstva Rašoviću da od Stijepovića preuzme 110.000 dolara i odnese ih u Atlas banku.

“Rašović je 97.500 eura predao Dušku Kneževiću koji je zatim u svojoj porodičnoj kući od tog novca predao Slavoljubu Stijepoviću 47.500 eura. Zatim je Slavoljub Stijepović predao Spasu Popoviću, predsjedniku Odbora DPS-a Golubovci, a koji je podijeljen aktivistima DPS-a Zeta za operativne troškove rada mjesnih odbora i troškove aktivista u izbornoj kampanji za paralamentarne izbore u oktobru 2016. godine”, navodi se u optužnici.

Bonus video: