Maltretiranje ekipe TV Vijesti samo prekršaj

Jedan od nasilnika kamermanu prijetio da će ga "pronaći" ukoliko objavi snimak

31520 pregleda 312 reakcija 89 komentar(a)
Pavićević odgovara prekršajno za uvrede ekipe TV Vijesti, Foto: TV Vijesti
Pavićević odgovara prekršajno za uvrede ekipe TV Vijesti, Foto: TV Vijesti

Samo prekršajno će odgovarati Cetinjani Miro Pavićević i Vuk Mrvaljević koji su 22. avgusta u prijestonici ometali i maltretirali ekipu TV Vijesti - novinarku Ljubicu Milićević i kamermana Draga Matovića, ne dozvoljavajući im da se uključe uživo sa terena.

Tog dana Matoviću su prijetili i da će mu oduzeti kameru, a jedan od nasilnika zaprijetio mu je da će ga “pronaći” ukoliko objavi snimak.

Odluku da Pavićević i Mrvaljević prekršajno odgovaraju donijelo je Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju, koje i dalje traga za muškom osobom koja je ugrozila bezbjednost Matovića.

”Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju podnijelo je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje Podgorica - Odjeljenju u prijestonici Cetinje, protiv M.P. i V.M. oba iz Cetinja, zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru koji su učinjeni na štetu Lj.M. novinarke TV Vijesti i D.M. kamermana TV Vijesti”, odgovorio je rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

On je objasnio da su zbog istog događaja formirali još jedan predmet - krivični.

”Protiv zasada NN lica, zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti izvršenog na štetu D.M. kamermana TV Vijesti, te je naloženo Upravi policije, Odjeljenju bezbjednosti Cetinje da preduzmu hitne radnje u cilju utvrđivanja identiteta ovog lica”, odgovorio je tužilac Milanović.

Novinarka i kamerman TV Vijesti tog dana izvještavali su sa protesta na Cetinju, na kom su se okupili protivnici ustoličenja mitropolita Joanikija.

Nakon što su se pripremali da se uživo uključe u vijesti u podne Milićevićevu i Matovića opkolila je grupa muških osoba i uz uvrede im poručili da ne mogu da izvještavaju sa protesta. Neki od njih dirali su kameru, prijeteći da će je uzeti.

Uvrede i sprečavanje novinara da izvještavaju zabilježila je Matovićeva kamera, koja je ostala uključena.

Napad na ekipu TV Vijesti osudili su državni zvaničnici, novinarska udruženja i predstavnici vladajuće većine.

Uredništvo i menadžment Televizije Vijesti oštro je osudio maltretiranje Milićevićeve i Matovića, kojoj grupa učesnika protestnog skupa na Cetinju u jednom trenutku nije dozvolila izvještavanje, upućujući novinarki i snimatelju uvrede i prijetnje.

Tada su pozvali nadležne da umjesto saopštenja i Tviter objava u kojima se osuđuju ataci na novinare, konačno nešto preduzmu da ih zaista zaštite:

”A u protivnom će i ova vlast postati saučesnik svih kojima je najlakše udariti na novinare i to najčešće na one koji svoj posao rade profesionalno i u interesu javnosti”.

Bonus video: