Prekršajna prijava za„bacanje u Moraču”

Epilog incidenta u Botunu kada je prijećeno novinaru Vijesti Borku Žderu

31410 pregleda 34 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Službenici Uprave policije podnijeli su Sudu za prekršaje u Podgorici prijavu protiv mještanina Botuna Aleksandra Stanića kojega terete za drsko ponašanje prema novinaru “Vijesti” Borku Žderu.

Stanić je Žderu u novembru prošle godine zaprijetio da će ga baciti u Moraču, optužujući njegove kolege da su krivi za početak kontrole nezakonite eksploatacije šljunka i da su potplaćeni da to rade.

Reporteri “Vijesti” tog dana obišli su Botun, snimajući korito Morače na mjestima odakle je vađen šljunak.

Ždero je 27. novembra u policiji dao izjavu tim povodom, a policijski službenik ga je, kako je kazao, obavijestio da na osnovu toga Stanić može da bude optužen.

Ždero je u izjavi naveo da se zbog ponašanja Stanića nije osjetio ugroženim, ali da jeste bio uznemiren.

”Policijski službenik koji je uzeo izjavu od mene je bio korektan i profesionalno je obavio svoj posao. Od njega sam obaviješten 30. decembra da Stanića terete za prekršaj iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru, odnosno drsko ponašanje”, kazao je Ždero.

Novinar je rekao da je mislio da Stanića neće teretiti ni za kakvo djelo, pogotovo zbog toga što je od kada je dao izjavu prošlo više od mjesec dana.

Tokom obilaska terena ekipa “Vijesti” zatekla je policijsko patrolno vozilo i službenike te institucije u kontroli kamiona “man” plave boje, podgoričkih registarskih oznaka...

Reporteri “Vijesti” potom su prošli kraj patrole i nekoliko desetina metara dalje od toga mjesta snimali deponovanu, veliku količinu pijeska, kada je ka njima krenulo putničko vozilo.

Vozač je došao do njih, a nakon što su se predstavili - kazao je da će “sve objasniti”.

”Objasniću vam sve, daću vam imenom i prezimenom izjavu. Sve je ovo zamutio V... onaj novinar (ime poznato redakciji), udarili su na sirotinju. On je plaćen da to piše. Zašto niste dolazili kada su šljunak vadili ‘Genex’, niste smjeli tada”, kazao je mještanin Botuna i predstavio se, prepričali su tada reporteri “Vijesti” - novinar Ždero i fotoreporter Luka Zeković.

Tužilac je u novembru, par dana nakon događaja u Botunu, ocijenio da nema elemenata krivičnog djela u postupcima Stanića, koji je kada su Ždero i Zeković bili na terenu indirektno prijetio novinaru portala Pcnen Vuku Vujisiću, optužujući ga da je on “zamutio” akciju zaustavljanja nelegalne eksploatacije šljunka.

Bonus video: