Isto je s krompirom i parcelama

Vještaci odgovarali na pitanja tužiteljke u nastavku suđenja Miomiru Mugoši

16009 pregleda 11 komentar(a)
Optuženi Miomir Mugoša na vratima suda (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Optuženi Miomir Mugoša na vratima suda (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, pitala je juče u sudnici vještaka - da objasni kako je na isti način gradirao parcelu na kraju Starog aerodroma, odnosno Konika, koja je od raskrsnice udaljena 600 metara, sa konkretnom parcelom udaljenom svega 70 metara od raskrsnice.

To je učinila u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, optuženom da je gradsko građevinsko zemljište prodao ispod cijene privatnoj kompaniji “Carine” i na taj način oštetio budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura.

Predstavnik komisije vještaka Dušan Milošević, odgovarajući na pitanja tužiteljke Jovićević, kazao da su te parcele na Starom aerodromu isto pozicionirane, odnosno da se nalaze uz isti bulevar. Dodao je da su u pitanju iste lokacijske karakteristike.

Tužiteljka je prigovorila, navodeći da je uporedna parcela na Koniku, a ne na Starom aerodromu, a vještak je ponovio da imaju slične lokacijske karakteristike i da su obje nekretnine uz bulevar.

Na napomenu Jovićevićeve - da je “Lidl” tamo kupio zemljište po cijeni od 500 evra za kvadartni metar, Milošević je odgovorio da će svaka žena kada pođe na pijacu, “jeftinije kupiti džak nego kilogram krompira” i da je ista situacija i u slučaju nekretnina.

Odgovarajući na pitanje odbrane, advokata Mitra Mugoše, vještak je odgovorio: “Meni nije poznato da postoji projektna dokumentacija za ove dvije parcele”, naveo je vještak.

Na prethodnom suđenju sredinom februara, konstatovano da je pročitan nalaz vještaka, ali nije javno saopšteno šta su vještaci zaključili, odnosno da li je Mugoša oštetio budžet ili je sve urađeno u skladu sa zakonom.

”Da li su relevantni parametri za navedne parcele od preko osam i devet hiljada metara kvadratnih, a uzeli ste površine od 56, 282 i 41 metra kvadratna. To su male površine”, pitala je tužiteljka.

”Komparativi nedostaju za taj period. Nismo mogli da biramo atribute. Odabir opredjeljujućih karakteristika za uzorak komparativa detaljno smo objasnili... i pojašnjavam da su u skladu sa međunarodnim standardima... Kada je u pitanju gradacija zemljišta, ističem da se faktor namjene ne može posmatrati samostalno, već je neophodno tretirati u korelaciji sa faktorom vremena, mikro lokacijom i drugim karakteristikama”, objasnio je Milošević.

Osvrćući se na period iz 2007. i 2011. godine, kazao je da su stvari u tom kontekstu promijenile.

”Urbanistička parcela uz samu raskrsnicu je, zbog svojih mirko lokacijskih karakteristika, prepoznatljivosti i uočljivosti, nešto bolja sa aspekta lokacije u odnosu na urbanističku parcelu koja nije direktno uz raskrsnicu, ali samo kada je poslovna namjena u pitanju koja je u konkretnom slučaju bila predviđena 2007. Ovakva analogija ne može se primijeniti za 2011., kada su bila predviđena poslovno stambena namjena”, naveo je vještak.

Nikako da usklade nalaze

Nalaz o kome se juče raspravljalo, treći je o kom se u sudu polemiše.

Prethodno je bilo usaglašavanja nalaza vještaka arhitektonske struke Vukašina Đuričkovića i ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića, sa nalazom vještaka procjenitelja Sanje Radović.

Kako do toga nije došlo, sud je donio rješenje da se uradi supervještačenje.

Đuričković i Popović su ostali pri svojim nalazima u kojem su naveli da je cijena kvadrata zemljišta koštala od 880 do 970 eura po kvadratu, dok Radović navodi da je to oko 165 eura, a radi se o gradsko građevinskom zemljištu koje je bivši gradonačelnik prodao kompaniji “Carine” po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Prema navodima optužnice, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju Carine, čime je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura”.

Bonus video: