Olenik: Jedno svešteno lice koje je bilo umiješano u krivična djela u Srbiji, aktivno je u Crnoj Gori

Žrtve su, kako je kazao advokat Aleksandar Olenik, bila djeca koja su “predata na staranje uz veliko povjerenje SPC, a to povjerenje je izdano”

21339 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Istraga koju je nedavno pokrenulo tužilaštvo Crne Gore zbog navodnog prikrivanja pedofilije odnosi se na ljude koji su nakon postupaka protiv vladika Pahomija i Kačavende prešli u Crnu Goru, a nisu bili procesuirani u Srbiji, izjavio je advokat Aleksandar Olenik.

“Negdje se može osnovano sumnjati da su svi oni prebačeni u Crnu Goru radi zaštite”, rekao je Olenik u emisiji na srbijanskoj televiziji N1.

Kako je rekao, radi se o sveštenim licima koja su direktno učestvovala ili u prikrivanju, ili u vršenju krivičnog djela obljube.

“U ovom trenutku znamo da je jedno svešteno lice, koje je i samo bilo žrtva, a kasnije bilo umiješano u vršenje krivičnih djela sa maloljetnicima u Srbiji, aktivno svešteno lice na teritoriji Crne Gore”, rekao je Olenik.

Žrtve su, kako je kazao, bila djeca koja su “predata na staranje uz veliko povjerenje SPC, a to povjerenje je izdano”.

On objašnjava da je crnogorsko tužilaštvo reagovalo kada je njegov klijent, bivši đakon Bojan Jovanović, poslao toj instituciji knjigu koju je objavio o navodnoj pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Olenik tvrdi da je mitropolit Joanikije svojevremeno bio nadležan da vodi internu istragu u okviru Crkve.

“Ono što mi znamo je da je on saslušao 40 sveštenika i dobio nekoliko filmova. Jedan od njih je bio u medijima, ne bih da ga prepričavam”, kazao je advokat i dodao da te izjave i filmove Joanikije nikada nije predao ni jednom tužilaštvu.

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International.

Mitropolija crnogorsko-primorska reagovala je na vijesti o istrazi saopštenjem u kom je odbacila optužbe i nazvala ih pokušajem demonizacije Srpske pravoslavne crkve.

Olenik kaže da je to “potpuno suludo” i optužuje Crkvu da “sebe postavlja iznad države, zakona, Ustava”.

Normalan odgovor bio bi da se stave na raspolaganju tužilaštvu, a ovdje Crkva postavlja sebe kao državu u državi, pokušavaju od sebe kao organizacije da naprave žrtvu i da tako u startu dezavuišu bilo kakav postupak, rekao je on.

Bonus video: