Bečiću nakon procjene ANB-a ukinuta policijska pratnja

Lider Demokrata je bez funkcije predsjednika parlamenta ostao 7. februara ove godine

15042 pregleda 15 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović

Uprava policije ukinula je obezbjeđenje lideru Demokratske Crne Gore Aleksi Bečiću jer u procjeni Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) nisu registrovana saznanja koja bi ukazivala da je, u ovom trenutku, bezbjednost bivšeg predsjednika Skuštine ugrožena ili umanjena u mjeri i obimu koji bi zahtijevali nastavak zaštite bezbjednosti.

To piše u odgovoru Uprave policije, a u toj instituciji navode da zbog procjene ANB-a Bečiću je ukinuto obezbjeđenje nakon isteka tri mjeseca od prestanka funkcije, a u kojem perodu je imao zaštitu bezbjednosti shodno članu 6. Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.

"Članom 6. Vladine Odluke, propisano je da „kad ličnostima iz člana 3 ove odluke prestane funkcija, zaštita bezbjednosti će se produžiti tri mjeseca od dana prestanka funkcije ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene stepena ugroženosti Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i da ako bezbjednosna procjena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti, zaštita bezbjednosti može se produžiti i nakon isteka ovog roka, za vrijeme dok postoje razlozi bezbjednosti", piše u odgovoru Uprave policije.

Bečić je bez funkcije predsjednika parlamenta ostao 7. februara ove godine.

Predsjednik Kluba poslanika "Mir je naša nacija" Boris Bogdanović zatražio je 8. juna ove godine od Ministarstva unutrašnjih poslova informaciju iz sprovedene istrage povodom oštećenja Vladinog aviona na aerodromskoj pisti u Golubovcima, u septembru prošle godine, nakon što je tim avionom iz Slovenije te noći sletio Aleksa Bečić sa delegacijom Skupštine.

Taj događaj Demokrate ocjenjuju kao "po mnogo čemu sumnjiv", a kako kažu, imajući u vidu da se "odigrao samo 15 dana prije praćenja Bečića od strane, kako Europol tvrdi, članova kavačkog klana", Bogdanović je zatražio da MUP u najkraćem mogućem roku, a u skladu sa odedbama člana 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore, dostavi traženu informaciju, sa službenim zabilješkama, zapisnicima i svim drugim materijalima, koji se odnose na predmetnu istragu...

Bonus video: