SDT traži da se Vukadinoviću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva; Odbrana: Ne postoji osnovana sumnja za to

Advokat Damir Lekić ističe da je odbrana "čvrstog stanovišta da osnovana sumnja ne postoji i da taj predlog treba odbiti kao neosnovan"

8050 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U podgoričkom Višem sudu jutros je, po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), održano ročište po predlogu za određivanje pritvora Predragu Vukadinoviću.

Vukadinović je juče iz Slovenije izručen Crnoj Gori u organizaciji NCB Interpol-a Podgorica, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene.

Damir Lekić, advokat Vukadinovića je kazao da je SDT tražilo da Viši sud u Podgorici Vukadinoću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti ponavljanja djela jer je ranije osuđivan za jedno krivično djelo.

"Odbrana se žestoko usprotivila tom predlogu, ističući da prvenstveno nije ispunjen materijalno pravni osnov za određivanje pritvora, a to je postojanje osnovane sumnje, što je neophodno da bude ispunjeno da bi se uopšte moglo govoriti o tome da li postoj mogućnost opasnosti od bjekstva i ponavljanja djela", rekao je Lekić.

Ističe da je odbrana "čvrstog stanovišta da osnovana sumnja ne postoji i da taj predlog treba odbiti kao neosnovan".

"Simptomatično je to da je glavni pretres u predmetu mog branjenika već uveliko počeo, a da se on našao u procesnoj situaciji jer je prethodno bila za njim raspisana samo međunarodna potjernica, a nije određen pritvor. Iako je glavni preteres počeo, isti je vraćen u fazu istrage, kako bi se saslušao pred SDT i kako bi se tek odlučilo o predlogu za određivanje pritvora", naveo je advokat.

On će, kako kaže, kao branilac izjaviti žalbu na rješenje kojem je Predragu Vukadinoviću vijeće Višeg suda u Podgorici odredilo pritvor

"Iz svih zakonskih razloga, a pogotovo žalbu da ne postoji materijalno pravni osnov za određivanje pritvora. To je da ne postoji osnovana sumnja, što je prvi i osnovni preduslov da bi se moglo govoriti o pokušaju bjekstva", poručio je Lekić.

Bonus video: