Poljoprivrednik, a ne diler droge?

U prvostepenom postupku Rovčanin se branio ćutanjem, juče je "progovorio", optuživši policajce za bahatost, upad u kuću bez naloga, znački i uniformi...

7489 pregleda 1 komentar(a)
Krenulo novo suđenje nakon ukidanja prvostepene presude (ilustracija), Foto: Shutterstock
Krenulo novo suđenje nakon ukidanja prvostepene presude (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pedesetsedmogodišnji Ranko Rovčanin kazao je juče da nikada u životu nije prodao ili poklonio gram kokaina i da nije kriv za krivična djela stavljena mu na teret.

Bjelopoljac je to rekao u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim odgovara zbog držanja droge radi prodaje, nedozvoljenog držanja oružja, ali i napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Pretresom kuće u Resniku 12. maja prošle godine, kod Rovčanina su pronađeni droga i oružje, a tokom tih aktivnosti, piše u optužnici, okrivljeni je pokušao fizički da napadne policijske službenike i uputio im ozbiljne prijetnje.

Prvostepenom presudom koju je ukinuo Apelacion sud, Rovčanin je bio osuđen na godinu i 11 mjeseci zatvora. U prvostepenom postupku branio se ćutanjem, a juče nije želio da odgovara na pitanja tužiteljke Ljubinke Madžgalj.

Rovčanin je tvrdio da su se službenici policije ponašali bahato kada su u njegovu porodičnu kuću upali bez uniformi i naloga, i da su ga prestravili nakon buđenja iz sna, kao i maloljetnog sina U.R. (16).

”Pošto sam skočio iz sna, pitao sam ih ko su, šta hoće, je su li normalni, zašto se ne legitimišu. Nakon toga sam poznao policajca Boškovića i rekao da sam mogao, da sam tada imao oružje i da pucam u njih, jer su mi upali u kuću a ne znam ni ko su. Moj sin je preživio veliki stres, a posljedice traju i danas. Nalog za pretres su mi pokazali tek kasnije. Tada mi je jedan od njih rekao: ‘Koga ti da pucas, koga ti da biješ’, i počeo da galami i vrišti na mene. Tek nakon toga sam prepoznao da je riječ o inspektoru Irfanu Hasanoviću”, kazao je Rovčanin.

Tvrdi da se tada Hasanović zaletio prema njemu i rekao mu - ‘Nemoj da te polomim”, a da ga je smirivao njegov kolega Tičević.

Pojasnio je da su tek kasnije pozvali dva svjedoka i dozvolili mu da pozove svog advokata Milovana Miljića, naglasivši da su se pripadnici interventvne jedinice, koji su stigli kasnije, ponašali veoma korektno.

Istakao je da za pretres kombija i putničkog motornog vozila, koja nisu u vlasništvu porodice a koja su se nalazila u dvorištu, nisu ni imali nalog za pretres.

Rovčanin je kazao da su se policijski službenici ponašali kao uličari, drsko i bezobrazno, te da je Hasanović nasrnuo i na njegovog sina Filipa i hvatao ga za vrat, ali da se on, srećom, istrgao.

Ispričao je da je poljoprivredni proizvođač, da je zarađivao od cvjećare i farme koka nosilja.

Za oružje koje je pronađeno je ispričao da je poticalo od pokojnog oca, koji je bio lovac, naslijedio od svog oca i djeda, i da se radi o oružju starom do 170 godina.

Isto su potvrdili njegovi braća i sestra, tvrdeći da nakon smrti roditelja niko od njih nije ni znao da se oružje nalazilo na tavanu zajedničkog pomoćnog objekta bez stepenica, a sestra je kazala da je mislila da je “otac tu starudiju davno poklonio nekome’.

Tokom pretresa policijski službenici pronašli su i oduzeli oko 95 grama kokaina, 50 tableta rivotril, dvije lovačke puške, revolver, municiju i novac u iznosu od 7.630 eura.

Prema optužnici, Rovčanin je drogu držao radi dalje prodaje.

Suđenje se nastavlja 6. decembra.

Bonus video: