Ostalo nejasno da li je Ašanin 15 dana prije ubistva pretukao Pantovića

Neobična okolnost sa sudsko-medicinskog aspekta, zapazila je vještakinja dr Ivana Čukić, je to što u medicinskim izvještajima više ljekara nigdje ne navode dva polomljena zuba, "čije bi povrede izazivale veoma jake bolove i bilo bi nemoguće ne ustanoviti ih pregledom"

17085 pregleda 0 komentar(a)
Pantović (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Pantović (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Vještakinja medicinske struke dr Ivana Čurović ocijenila je da su povrede za koje je Goran Pantović tvrdio da je zadobio od sada pokojnog Zorana Ašanina, "posljedica dejstva tupine mehaničke sile".

"I ista je mogla nastati usljed jednokratnog dejstva direktno zamahnutog mehaničkog oruđa, moguće gumenim pendrekom, pesnicom ili nekim drugim za to pogodnim oruđem".

Dr Čukić je to zaključila uvidom u medicinsku dokumentaciju juče, u nastavku suđenja Pantoviću u Višem sudu u Bijelom Polju.

Pantović, koji je prema policijskoj evidenciji član kavačkog kriminalnog klana, pred sudijom tog suda Draganom Mrdakom odgovara zbog ubistva šezdesetpetogodišnjeg Ašanina - 25. aprila prošle godine u restoranu "Krstac".

U medicinskoj dokumentaciji od 8. aprila prošle godine, kroz izvještaje ljekara u Mojkovcu i Bijelom Polju, kod Pantovića su registrovane povrede na lijevoj strani obraza, u vidu otoka i hematoma, za koje je on tvrdio da mu je nanio Ašanin, petnaest dana prije ubistva.

Međutim, državna tužiteljka Tanja Nišavić je istakla da se ne može pouzdano zaključiti da pomenute povrede potiču od navodnog djelovanja Ašanina, dok je advokat oštećene porodice Drago Konatar dodao da je te povrede "mogao zadobiti kao učesnik drugog događaja u martu, kada je povrijeđen".

Okrivljeni je tokom pretresa tvrdio da ga je Ašanin petnaest dana prije ubistva pretukao, te da ga je dva puta udario gumenom palicom po lijevoj strani lica, polomio mu dva zuba, od čega je pao.

Pantović je istakao da se ljekarima javio zbog jakih bolova, ali tek sjutra dan, jer je Ašanin zahtijevao da ne priča o tome, zbog čega je ispričao da je pao na skijanju, odnosno sa motora.

Vještakinja Čukić nije isključila mogućnost da je povreda na licu kod Pantovića mogla nastati i od pada sa motora, na skijanju ili sa neke druge visine.

Neobična okolnost sa sudsko-medicinskog aspekta, zapazila je vještakinja, je to što u medicinskim izvještajima više ljekara nigdje ne navode dva polomljena zuba, "čije bi povrede izazivale veoma jake bolove i bilo bi nemoguće ne ustanoviti ih pregledom".

Pantović je objasnio da je bio zakazao pregled privatno kod zubara za 1. maj prošle godine.

Nakon uvida u fotografiju, za koju je Pantović tvrdio da je snimljena nakon prebijanja, dr Čukić je zaključila da je oteklina na desnoj strani lica mogla nastati od povreda opisanih u medicinskoj dokumentaciji, primjećujući da uz zube u medicinskoj dokumentaciji nisu opisana ni krvarenja.

Državna tužiteljka Tanja Nišavić i advokat Konatar istakli se su da se ne može pouzdano zaključiti da je lice sa fotografije Pantović, a podsjetili su da je Pantović tvrdio da je dva puta udaren, a da je vještakinja ustvrdila da se radilo "o jednokratnom udarcu".

Advokat odbrane Vidomir Bošković je podsjetio na iskaz svjedoka Igora Ljubišića, koji je tvrdio da je Ašanin odvezao Gorana u nepoznatom pravcu, odakle se vratio krvav i sa otocima, i da je od Gorana čuo da je pretučen.

Pantović je ranije tvrdio da ga je oštećeni par mjeseci ranije, sa još dvojicom pretukao, a da je u Ašanina pucao nakon što ga je ovaj maltretirao i pošto je počeo da prijeti "kakve će gadosti raditi" njegovoj kćerki od 12 godina i dvije godine starijem sinu.

Prema optužnici Pantović je 25. aprila, u ugostiteljskom objektu "Krstac" u istoimenom mjestu kod Mojkovca, na podmukao način lišio života Ašanina.

U istom predmetu suđeno je i Velimiru Ljujiću (66) iz Mojkovca, zbog pomaganja učiniocu nakon izvršenja djela, ali je zbog smrti, protiv njega obustavljen postupak.

Suđenje će biti nastavljeno 22. decembra, za kada su zakazane završne riječi.

Bonus video: