Jovanović: Biće još mapiranih grupa, od onih koji šire ruski uticaj do "usamljenih vukova"

Novinarka "Vijesti" Jelena Jovanović, koja je radila na projektu za TV Vijesti, kazala da je projekat trajao više mjeseci i da je od aprila uključena i radila na njemu sa kompletnim timom BIRN-a

12449 pregleda 8 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: BIRN BiH
Sa konferencije, Foto: BIRN BiH

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je spisak dijela desničarskih ekstremističkih grupa koji funkcionišu u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Iz Crne Gore su mapirane četiri pravoslavna bratstva: Zavjetnici Tvrdoš Nikšić, Miholjski zbor, Pravoslavno bratstvo Stupovi i Vitezovi Svetog Jovana Vladimira, zatim Salafi grupa iz Plava i Rožaja, te "Komite i patriote Crne Gore" i grupa "Bogougodnice".

Novinarka "Vijesti" Jelena Jovanović koja je radila na projektu je za TV Vijesti kazala da je projekat trajao više mjeseci i da je od aprila uključena i radila na njemu sa kompletnim timom BIRN-a.

Ona je napomenula da spisak nije kompletan i da će biti još mapiranih grupa kada se odrade završne provjere, a da sve što se dešavalo od kada je mapa predstavljena u Sarajevu pokazuje da je svima tu i bilo mjesto.

Nakon što je mapa prezentovana u Sarajevu, veliki broj medija, udruženja i pojedinaca na društvenim mrežama je oštro reagovao na navode BIRN, a dio njih je pri tom direktno targetirao tom prilikom novinarku Jovanović i njenu matičnu kuću.

"Veoma je značajno napomenuti da je mene inače zadivljuje brzina kojom je ova mapa stigla, još dok smo mi bili za govornicom u Sarajevu, do onih koji se nalaze u njoj i koji su počeli da zovu urednike BIRN-a i mene, da se interesuju, između ostalog i zašto su oni tu, a ne neko drugi iz sličnih udruženja", ističe Jovanović.

Jovanović objašnjava da se dugo vremena mapirao samo jedan vid ekstremizma, najavljuje otkrivanje novih grupa koje šire ruski uticaj, ali i onih koji se u dokumentima bezbjednosnih službi označavaju kao "usamljeni vukovi", a koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore.

"BIRN je imao jasnu metodologiju po kojoj smo mi koji smo sarađivali sa njima radili. To je prolazilo mjesecima provjere, i mislim da je koleginica Dušica Tomović juče i objasnila to ljudima koji su je zvali i koji su se našli na tom spisku i metodologiju i način na koji smo došli do svih njih... Naš subjektivni osjećaj je nešto drugo u odnosu na ono kakvo je naše djelovanje, koje zaista moramo uskladiti sa tim. To nije targetiranje antifašista, ja sam još kad sam pristala da radim ovaj projekat bila spremna na ovo, jer znam da živimo u maloj državi, našoj najljepšoj zemlji na svijetu, ali maloj, gdje se svi znamo i gdje ćemo svi uprijeti prstom jedni u druge. Ja nemam farmu botova i trolova na Tviteru da me brane, kao što imaju oni. Meni to ni ne treba, ali je sve, ponavljam, što su radili od sinoć, pokušaj diskreditacije, o čemu smo mi i juče pričali", navela je Jovanović.

Dodaje da ne smijemo biti slijepi na jednu vrstu desničarskih grupa, a drugu ne, i da te grupe imaju podršku u vlasti.

"Nedopustivo je da Dritan Abazović, koji je tada bio potpredsjednik a sada premijer u tehničkom mandatu ode na proslavu Pravoslavnog bratstva Stupovi, a isto tako je nedopustivo da predsjednik države ode na protest protiv ustoličenja mitropolita. Ja nemam pravo, niti namjeru da ograničavam nijednom državljaninu prava koja za sebe tražim, ali oni tim dobijaju podršku i bivaju jači. U tome im pomažu i društvene mreže", dodala je Jovanović.

Bonus video: