"Voli vas brat": Mobilni telefoni pronađeni u specijalnom dnu šerpe koju je posjetilac krenuo da unese u zatvor

"Organizovane kriminalne grupa namjeravaju da uruše stanje bezbjednosti unutar i izvan UIKS-a i omoguće benefite za određene pojedince ili grupe zatvorenika - pripadnika određenih kriminalnih grupa", saopštili su iz spuškog zatvora

38716 pregleda 12 komentar(a)
Oduzeti telefoni, Foto: UIKS
Oduzeti telefoni, Foto: UIKS
Ažurirano: 20.11.2022. 18:40h

Više mobilnih telefona pronađeno je u specijalno zavarenom dnu šerpe koju je jedan od posjetilaca krenuo da unese u zatvor.

Na njima je bila i ceduljica sa natpisom "Voli vas brat".

Šerpa
foto: UIKS

To je samo jedan od načina na koji iza zatvorskih bedema pokušavaju da unesu nedozvoljene predmete, a što pokazuje da pritvorena i zatvorena lica imaju one koji se bave pripremom stvari koje je potrebno prošvercovati sa dozvoljenim predmetima.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštili su da su protekle sedmice usijed sprovedenih planiranih operativno-taktičkih aktivnosti, njihovi službenici obezbjeđenja oduzeli veću količinu nedozvoljenih materija, stvari i predmeta.

"Riječ je o nedozvoljenim sredstvima koja su pronađena unutar samih prostorija gdje su smještena lica lišena slobode (u tzv. štekovima), a način doturanja jeste putem prebačaja spoljne ograde kompleksa UIKS-a, unosom stvari od strane posjetilaca, u koje se nedozvolieni predmeti i materije skrivaju na poseban način, a u prethodnom periodu zabilježeni su i slučajevi doturanja navedenih stvari od strane pojedinih službenih lica. Kada su u pitanju ove radnje od strane službenih lica, protiv istih su pokretani disciplinski postupci i u određenom broju okončanih disciplinskih postupaka izricana je disciplinska mjera prestanak radnog odnosa. O svemu navedenom obavještavana je policija i nadležno tužilaštvo, a radi eventulanog preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti", kazali su iz UIKS-a.

Oni objašnjavaju da je, "kada je u pitanju doturanie nedozvoljenih predmeta putem prebačaja u prostor unutar kompleksa UIKS-a", važno istaći da je veličina kompleksa 33 hektara, te da se graniči sa privatnim imanjima.

"Dužina spoljne ograde od tri kilometra, ograničeni ljudski i materijalni resursi službe obezbjeđenia, pogoduju organizovanom dielovanju u doturanju nedozvoljenih stvari i materija."

"U svim slučajevima riječ je o djelovanju organizovanih kriminalnih grupa koje posjeduju značajnu logistiku, očigledno neograničena finansijska sredstva, koja su usmjerena u pravcu omogućavanja posjedovanja licima lišenim slobode nedozvoljenih stvari i materija. Na primjer, sami mobilni telefoni kao nedozvoljeni tehnički predmeti, mogu služiti za omogućavanje nesmetanih komunikacija i, eventualno, nastavljanje organizovanja i preduzimanja nedozvoljenih radnji van zatvora, dok ostale materije ili predmeti koji se doturaju licima (lišenim slobode prim. aut.) predstavljaju benefit koji se ostvaruje usljed ilegalne trgovine i zloupotreba po različitim osnovima u lancu unosa istih unutar UIKS-a", piše u saopštenju.

Ističu da je svakodnevno zalaganje službenika obezbjeđenja, koje rezultira oduzimanjem nedozvoljenih predmeta, prekidanjem lanaca doturanja, izmještanjem pritvorenika i zatvorenika u sobe u kojima se izvršavaju disciplinske mjere - samice, ali i promjene u programima tretmana i izmještanje zatvorenika u djelove zatvora u kojima je pojačno obezbjeđenje, praćenje različitim vidovima pritiska:

"Od strane neformalnih lidera, koje se ogledaju i u se ozbiljnjim vidovima prijetnji, različitim vidovima neprijatnosti sa kojim se profesionalni službenici suočavaju i izvan posla, a sve sa ciljem da ostvare nedozvoljeni benifit", objasnili su iz UIKS-a.

Oni dodaju i da su operativnim radom saznali da pritvorenici i zatvorenici pokušavaju da izvrše pritisak na upravu zatvora - "kroz raznorazne vrste i vidove štrajkova pripadnika pojedinih kriminalnih grupa".

"Pod plaštom i izgovorom o povredi njihovih prava i neprofesionalnom odnosu prilikom pretresa prema posjetiocima, tj. članovima njhovih porodica koji dolaze u UIKS, a sve sa ciljem kako bi se planirane kontrole, i zatvoreni kanali doturanja otvorili".

Međutim, menadžment UIKS-a poručuje da će i u narednom periodu nastaviti borbu sa svim vidovima nedozvoljenih aktivnosti, koje su, kako ističu, preduzimaju organizovane kriminalne grupa sa namjerom da uruše stanje bezbjednosti unutar i izvan UIKS-a i omoguće benefite za određene pojedince ili grupe zatvorenika - pripadnika određenih kriminalnih grupa.

Iz UIKS-a naglašavaju da u svim operativno.taktičkim radnjama i mjerama koje se preduzimaju prilikom službenih radnji garantuju poštovanje svih prava zatvorenika, pritvorenika, onih koji im dolaze u posjetu, zaposlenima, ili trećim licima:

"Te da će eventualna saznanja o povredi bilo kojeg prava biti ispitana, a posebno iz razloga što se u djelovanju određenih grupacija želi spinovati javnost o navodnim povredama prava, kako bi se upravo na ovaj način skrenula pažnja javnosti s akcenta na kojem insistiramo - a to je da se spriječe svi vidovi zloupotreba unutar UIKS-a."

Bonus video: