Izvještaj o radu SDT-a: Za organizovani kriminal 124 prijave

U periodu od 15. maja do 10. oktobra 2022. godine, za krivična djela visoke korupcije Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su krivične prijave protiv 438 fizičkih i 21 pravnog lica

20977 pregleda 7 komentar(a)
Privođenje ispred SDT-a (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Privođenje ispred SDT-a (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Od 15. maja do 10. oktobra, Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su krivične prijave protiv 562 osobe, od čega 124 za krivična djela organizovanog kriminala.

To se navodi u Izvještaju o radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije.

"Od tog broja, u izvještajnom periodu riješeno je krivičnih prijava protiv 80 lica. Protiv 27 lica donijeta su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, naredbe o sprovođenju istrage protiv 52 lica, dok je protiv jednog lica donijeta naredba o obustavi istrage... Na kraju izvještajnog perioda, u radu je ostalo prijava protiv 129 fizičkih i tri pravna lica”, piše u tekstu.

Protiv jednog lica zbog stvaranja kriminalne organizacije i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavIjanja u promet opojnih droga, protiv četiri osobe zbog krivičnih djela - teško ubistvo (144 KZCG) i krivičnog djela otmica (164KZCG), protiv jednog lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije (401a), teško ubistvo (144 KZCG) i krivičnog djela otmica”, navodi se u Izvještaju.

Optužnica je, piše, podignuta i protiv jedne osobe zbog krivičlnih djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo, kao i protiv tri osobe i jednog pravnog lica zbog prevare na organizovan način.

”Optužnica je podignuta i protiv jedne osobe zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije”, navodi se u tekstu.

Uz optuženja koja su bila u radu kod suda iz ranijeg perioda, protiv 235 fizičkih i jednog pravnog lica, u radu je ukupno bilo optuženja protiv 246 fizičkih i jednog pravnog lica.

Konstatuje se da je sud, odlučujući po optuženjima, donio presude protiv devet osoba: osam osoba osuđeno je na kazne zatvora, dok je protiv jedne osobe donijeta oslobađajuća presuda.

”Protiv šest lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije... od toga po sporazumu protiv dva lica na osnovu kojih je uplaćeno, na ime troškova VDT-u, sudskih troškova paušala budžetu, kao i na ime troškova krivičnog postupka ukupno 1.200 eura”.

Jedna osoba, kako se navodi, zbog stvaranja kriminalne organizacije i droge, uz zatvorsku kaznu osuđena je da plati i 10.000 eura, po osnovu sporazuma o krivici.

Jedno lice osuđeno je zbog stvaranja krimi organizacije, teškog ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, a jedno zbog stvaranja kriminalne organizacije i teškog ubistva.

”Na kraju izvještajnog perioda, ostalo je u radu kod suda optuženja protiv 237 fizičkih i jednog pravnog lica”, navodi se.

Za visoku korupciju 459 prijava

U periodu od 15. maja do 10. oktobra 2022. godine, za krivična djela visoke korupcije Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su krivične prijave protiv 438 fizičkih i 21 pravnog lica.

”Sa prijavama iz ranijeg perioda protiv 395 fizičkih lica i 70 pravnih iica, u radu je biio ukupno prijava protiv 833 fizička i 91 pravno iice... U izvještajnom periodu, riješene su prijave protiv 284 fizičkih i devet pravnih iica. Protiv 226 fizičkih i jednog pravnog lica, donijeta su rješenja o odbačaju krivičnih prijava, protiv šest fizičkih lica podnijet je optužni predlog, naredbe o sprovođenju istrage donijete su protiv 14 fizičkih lica, dok je protiv jednog lica istraga proširena. Prijave protiv 37 fizičkih i osam pravnih lica, ustupljene su na nadležnost drugim tužilaštvima. Na kraju izvještajnog perioda, ostalo je u radu prijava protiv 549 fizičkih i 82 pravna lica”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: