Kovač: Niko ne treba da bježi od odgovornosti za napad u Osnovnom sudu, uključujući i mene

Ministar pravde posjetio povrijeđene u Kliničkom centru

22880 pregleda 35 komentar(a)
Kovač, Foto: Gov.me
Kovač, Foto: Gov.me

Ne bih sada govorio o odgovornosti, nadležni organi će narednih dana vjerovatno utvrditi da li je bilo propusta, da li je moglo drugačije da se reaguje, da li je bilo ljudskog faktora ili je u pitanju sistemski problem. Međutim, niko ne treba da bježi od odgovornosti - lične, neposredne i funkcionalne - uključujući i mene, poručio je ministar pravde Marko Kovač.

Kako se navodi u saopštenju iz ovog vladinog resora, on je to rekao tokom večerašnjeg obilaska povrijeđenih u napadu bombom koji se danas dogodio u Osnovnom sudu u Podgorici.

"Izražavam veliku žal zbog današnjeg tragičnog događaja - ne samo za Podgoricu, već za cijelu Crne Goru. Želim brz oporavak povrijeđenima, oni su u stabilnom stanju i nadam se da će tako i ostati", dodao je Kovač.

Dodaje da su svi svjesni u kakvom stanju funkcioniše Osnovni sud.

"To znamo od kada je zgrada napravljena i da ona nije trebalo da bude sud. U tom pravcu smo preduzeli aktivnosti kako bi konačno krenula izgradnja Palate pravde, gdje bi svi bezbjednosni aspekti bili uzeti u razmatranje", kaže Kovač.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin izjavio je ranije danas da je sve i u Osnovnom sudu radio detektor metala, pitanje je da li bi moglo da se reaguje.

"Sama eksplozija desila se na ulazu u zgradu suda. Ipak, to nas ne abolira cijele potrebe, a to je da stanje u bezbjednosnom smislu dovedemo na najveći mogući nivo, kako bismo ostavili najmanje prostora da se ovakve stvari ponovo ne bi desile", zaključio je Kovač.

Tridesetdevetogodišnji Mladen Bulatović stradao je danas nakon što je na ulazu u podgorički Osnovni sud aktivirao ručnu bombu. Bomba je aktivirana prije nego je Bulatović pristupio kontroli policijskih službenika. U eksploziji je povrijeđeno pet osoba.

Bonus video: