Ukinut pritvor Mršiću, optuženom za ubistvo Gorana Lenca

Kotoranin Nikola Mršić napustio je Istražni zatvor odlukom Vijeća Višeg suda, koje je prihvatilo predlog Specijalnog državnog tužilaštva i uvažilo predlog njegovog branioca, advokata Damira Lekića da mu ukinu pritvor jer u roku od tri godine nije donijeta prvostepena presuda

27733 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Optuženi za ubistvo fudbalera Gorana Lenca, Kotoranin Nikola Mršić, izašao je iz Istražnog zatvora.

Njemu je pritvor ukinut odlukom Vijeća Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić. To vijeće odluku je donijelo prihvatajući predlog Specijalnog državnog tužilaštva i uvažavajući predlog Mršićevog branioca, advokata Damira Lekića.

Mršiću, navodnom pripadniku škaljarskog kriminalnog klana, određena je mjera povremenog javljanja policiji i zabrana napuštanja boravišta, a stavljena mu je i nanogica.

Pritvor mu je ukinut zato što je iza rešetaka proveo tri godine, a u tom roku nije donijeta presuda.

Nekadašnji golman Bokelja, koji je navodno bio blizak kavačkom kriminalnom klanu, ubijen je 16. septembra 2017. godine. Dok je trčao na pomoćnom stadionu FK Boljek prišao mu je krupniji, crnokosi muškarac i ispalio hitac u glavu. Taj tridesetdvogodišnjak je preminuo iste noći u risanskoj bolnici. Nekoliko dana kasnije policija je saopštila da zbog tog zločina traže Mršića.

Mršić je uhapšen 8. marta 2020. godine u Srbiji. Crnoj Gori izručen je nakon četiri mjeseca. Vijeće Višeg suda obrazložilo je da mu pritvor moraju ukinuti po sili zakona: "Imajući u vidu vrijeme koje je okrivljeni proveo u pritvoru, kao i vrijeme od kada je podignuta optužnica Višeg državnog tužilaštva i optužnica Specijalnog državnog tužilaštva, odredbu čl. 179 st. 1 Zakonika o krivičnom postupku, koja limitira trajanje pritvora nakon podizanja optužnice na period od tri godine, koji ističe 08. 03. 2023. godine, te činjenicu da okrivljeni prije svega ne treba da trpi posljedicu još uvijek prvostepene presude, što dovodi u pitanje i njegovo pravo na suđenje u razumnom roku... to je ovo vijeće našlo da treba odlučiti... da okrivljenom Mršić Nikoli pritvor treba ukinuti i istog odmah pustiti na slobodu", piše u rješenju.

Bonus video: