Mujović negirao da je planirao ubistva: “Tužilaštvo bratu nudilo status svjedoka saradnika”

"Specijalno tužilaštvo me tereti da sam planirao likvidacije 26. septembra 2019. To je nemoguće. U tom periodu nisam bio u istražnom zatvoru, baš toga dana", istakao je Mujović

8369 pregleda 0 komentar(a)
Radovan Mujović nakon saslušanja u SDT-u (arhiva), Foto: Luka Zeković
Radovan Mujović nakon saslušanja u SDT-u (arhiva), Foto: Luka Zeković

Davanjem odbrane okrivljenih, danas je pred specijalnim vijećem kojim je predsjedavao sudija Igor Đuričković u Višem sudu u Podgorici, počelo suđenje Radovanu Mujoviću iz Nikšića i ostalim okrivljenima.

Optuženi Radovan Mujović je iznoseći odbranu izjavio da nije počinio ni jedno krivično djelo, već da smatra da su neka od krivičnih djela koja se njemu stavljaju na teret, u nadležnosti za prekršajni sud, a ne za Viši sud.

"Specijalno tužilaštvo me tereti da sam planirao likvidacije 26. septembra 2019. To je nemoguće. U tom periodu nisam bio u istražnom zatvoru, baš toga dana. Isto kao što nisu tačni navodi svjedoka saradnika da sam mu preko zatvorskog prozora rekao da će se nešto dogoditi, nemoguće je jer se toga dana nisam ni nalazio u zatvoru. Uhapšen sam 24. i smješten u CB Nikšić, a zatim 25., su me poveli u prostorije CB Podgorica, a 27. mi je određen od strane tužiteljke pritvor”, istakao je Mujović.

Dodao je da je ove njegove navode odbrane vrlo lako provjeriti u službenim zabilješkama policije, tužilaštva i UIKS-a.

Zatim je nastavio sa iznošenjem odbrane.

"Tužiteljka je i bratu mome i za više njih u ovom predmetu, preko zatvorskog službenika, nudila status svjedoka saradnika a da bi mene optužili. Tada sam išao kod rukovodioca bezbjednosti u zatvoru na razgovor. Radi se o O.V. koji je tada bio rukovodilac službe obezbjeđenja UIKS-a. Ako vas lažem potpisaću maksimalnu kaznu. Kažu, kao i mom bratu, da se spreme da idu kod advokata da je došao u posjetu, a odvedu kod Ostojića u kancelariju. Oni to rade, moje je mišljenje, u saznanju sa tužilaštvom. To mogu i neki od optuženih u ovom predmetu da potvrde da im je nuđeno”, istakao je okrivljeni Mujović.

Osim Mujovića, odbranu su iznosili okrivljeni Petar Lipovina, Mitar Marković, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Ćetković Aleksandar, Boško Pavlović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović i Rakočević Goran. Negirali su izvršenje krivičnog djela, I naveli u odbrani da nisu pripadnici bilo koje kriminalne organizacije. Dodaju da ne poznaju svjedoke saradnike i da im nije jasno otkud su njih naveli kao izvršioce nekih krivičnih djela.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Mujović i Rafailović su početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem”, navodi se u optužnici.

Lipovina: Svjedok saradnik sve izmislio

Okrivljeni Petar Lipovina je negirao navode optužnice.

"Smatram da je ova optužnica namještena. Nisam primio nikakve pare da bih nekome zapalio vozilo, niti imam motiv za tako nešto. Rečeno je da sam poslao ceduljicu kroz robu iz zatvora kojom sam nekoga podstrekivao.To je neistina. Volio bih da vidim to. Dobro se zna da se sve što uđe od stvari i izađe iz zatvora pregleda i skenira. To bi bilo ravno samoubistvu. Sve je ovo laž koju je smislio svjedok Rajković Marinko", naveo je odbrani Lipovina. - kazao je između ostalog Lipovina i nastavio.

"U optužnici piše da sam član kriminalne organizacije od 2017., a ja sam neka od ovih lica upoznao tek u istražnom zatvoru, a neka ni ne znam. Ja nisam imao motiv da bilo kome zapalim auto, ali jeste svjedok Rajković jer su njemu i njegovoj ženi 2019. zapalili vozilo. O tome su pisali mediji. Smatram da je djelo za koje mene SDT tereti on možda uradio, pa tužilaštvu navelo mene da bi sebe abolirao i dobio status svjedoka saradnika", tvrdi optuženi Lipovina. I okrivljeni Lazar Nedović je imao primjedbe na raun svjedoka saradnika i negirao da je izvršio krivina djela.

"Optužen sam na osnovu riječi svjedoka saradnika koji je rekao da me ne poznaje, da ne zna kako izgledam i da ne zna moje aktivnosti. Iznenađen sam što sam ovdje", naveo optuženi Nedović.

Bonus video: