Policija tražila pomoć od FBI zbog serije prijetećih mejlova

"U komunikaciji sa tom obavještajnom agencijom nam je rečeno da će biti teško da se otkrije ko stoji iza serije uznemirujućih prijetnji", rekao je sagovornik "Vijesti" iz policije

21290 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava policije zatražila je tokom dana pomoć od Federalnog istražnog biroa (FBI) kako bi pokušali da uđu u trag tome koja organizacija ili pojedinac stoji iza serije prijetećih mejlova, koji su u protekla dva dana stizali na adrese gotovo svih škola, vrtića i institucija u Crnoj Gori.

"Vijestima" je u vrhu Uprave policije rečeno da oni u ovom trenutku nemaju podatak odakle prijeteći mejlovi stižu, te da su zbog toga tražili pomoć i od američkog FBI.

"U komunikaciji sa tom obavještajnom agencijom nam je rečeno da će biti teško da se otkrije ko stoji iza serije uznemirujućih prijetnji", rekao je sagovornik "Vijesti" iz policije.

Osim Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u potragu za pošiljaocima prijetećih mejlova, koji već dva dana pokušavaju da parališu sistem u Crnoj Gori, uključene su i policije i službe regiona ali i Evrope.

Novi talas prijetnji bombaškim i drugim napadima počeo je u četvrtak rano ujutro kada je za samo nekoliko minuta mejl sa uznemirujućom porukom: “Eksploziv u zgradi”, stigao na adrese najmanje 120 crnogorskih škola i institucija.

Školske klupe su ispražnjene, a obrazovni sistem je prešao na online nastavu.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, prvi mejl sa prijetećom sadržinom, ispisanom na ćirilici, stigao je u jednu od nikšićkih škola i u Skupštinu Crne Gore, gdje je navedeno da će navodno “bombaši samoubice izvršiti detonacije u narednih nekoliko minuta”...

Lažne prijetnje poslate su sa adrese - stealthypost.org, a u obraćanju pošiljaoci su naveli da su “Alahovi ratnici ujedinjeni u organizaciji - Riiadus”.

“Najavljujemo početak specijalne operacije uništenja Crne Gore”, pisalo je u uvodnom dijelu prijetećeg mejla.

U četvrtak u popodnevnim časovima novi prijeteći mejlovi stigli su na adrese još 40-ak institucija, mahom sudova i tužilaštava, zbog čega su kancelarije evakuisane, a policija nakon pregleda utvrdila da su prijetnje bile lažne.

Prijetnje bombaškim napadima nastavile su se i jutros, a mejlovi sa dvije različite uznemirujuće poruke, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, stigli su na oko 140 adresa institucija.

Tokom jutra mejlovi su stigli i na adrese vrtića, tako da su djeca evakuisana nešto poslije 9 časova...

Bonus video: