Revoltirani presudom u slučaju Zumrite Nerde, očekivali kaznu dugotrajnog zatvora

Centar za ženska prava organizovao konferenciju za medije ispred Višeg suda

19847 pregleda 64 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Jovan Mrdak
Foto: Jovan Mrdak

Izvršna direktorica Centra za ženska prava (CŽP) Maja Raičević rekla je da su revoltirani odlukom Višeg suda u Podgorici, u vezi sa slučajem Baranke Zumrite Nerde.

Dalibor Nikolić je, prvostepenom odlukom tog suda, osuđen na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici, dok ga je Više državno tužilaštvo optužnicom teretilo za teško ubistvo Nerde, njegove supruge, u januaru 2022. godine.

Raičević je na konferenciji za medije, koju je ispred Višeg suda organizovao CŽP, poručila da im je dosta diskriminacije nad ženama.

Raičević je rekla da su očekivali pravdu i da ova presuda "ima značaj za sve žene".

"Zanima me šta će biti sa djecom žrtve koja su prisustvovala toj torturi", rekla je ona.

protest CŽP
foto: Jovan Mrdak

Pohvalila je rad Višeg tuzilaštva jer su, kako je kazala, dobro prikupili dokaze, ali se to "nažalost, nije dobro odrazilo na konačnu odluku".

Jovana Pavlović, advokatica Centra za ženska prava i punomoćnica porodice oštećene, rekla je da su očekivali kaznu dugotrajnog zatvora u ovom slučaju.

U ime Romkinja i Egipćanki obratila se Fana Delija, koja je ocijenila da ova presuda šalje poruku da su životi te populacije manje vrijedni.

"Ne zaboravimo da je Zumrita prilikom ubistva zaboravljena od javnosti i pet dana nakon njene smrti javnost je bila obaviještena", kazala je ona, uz ocjenu da je ovakva presuda donijeta samo zato što je žrtva iz romske zajednice.

Psihološkinja Verica Mirović ocijenila je da je ovakva vijesti i kazna za "nepovjerovati".

"Mislim da zaista svi moramo uložiti veliki napor da se ovakve stvari ne ponavljaju, ovo je šokantna odluka suda", dodala je ona.

Bonus video: