Pucnjavi u kojoj je ubijen Murić prethodio fizički obračun: Tuču započeo Salko Ramović?

U sudnici bjelopoljskog Višeg suda odgledani snimci tuče ispred suda u Rožajama, koja je završena ubistvom Semira Murića i ranjavanjem policajca Refika Dedeića

10139 pregleda 2 komentar(a)
Privođenje Edmira Ramovića, Foto: Jadranka Ćetković
Privođenje Edmira Ramovića, Foto: Jadranka Ćetković

Pucnjavi u kojoj je, u Rožajama 2021. godine ubijen Semir Murić, prethodio je fizički obračun ispred zgrade Osnovnog suda u tom gradu, čiji inicijator je Salko Ramović, koji je po izlasku iz zgrade krenuo nogom da udari jednog od članova porodice Murića.

To proizilazi iz video snimaka nadzornih kamera ispred Osnovnog suda u Rožajama, koji su prezentovani juče u nastavku suđenja Edmiru Ramoviću (19) koji odgovara zbog teškog ubistva iz bezobzirne osvete.

Osim njega, zbog učestvovanja u tuči odgovaraju i Salko (51), Ernad (46), Elsan (29) i Ernes Ramović (43), a Sabro Ramović (55) zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Elsanu Ramoviću se, zbog bjekstva, sudi u odsustvu.

Dvadesetdevetogodišnji Murić ubijen je 21. decembra 2021. godine, a tada je ranjen i policajac Refik Dedeić.

Okrivljeni Salko Ramović ranije je, u sudnici, kazao da se kaje...

Nakon odgledanih snimaka, sudija Višeg suda u Bijelom Polju Dragan Mrdak kazao je:

“U istom momentu, od 10.59.13 časova, kada je grupi Murića pritrčalo jedno lice, u tom pravcu je dotrčala grupa lica, nakon čega je počeo fizički obračun, od čijih posljedica su dvije osobe pale na ulicu ispred vozila, kojima je onemogućeno kretanje u oba smjera”.

To je saopštila i tužiteljka Tanja Nišavić, dodajući da se jasno vidi da je, zamahujući nogom put oštećenih, tuču započeo Salko Ramović.

Da se tako dogodilo potvrdio je punomoćnik oštećene porodice Semir Murić, dodajući da su prije tog napada kraj ulice mirno stajali on, Anes, Rešad, Haris i Mirsad Murić.

Salko Ramović je, međutim, negirao da je on lice koje je krenulo nogom put oštećenih.

Tužiteljka Nišavić je primijetila da se potom u tuču uključio Ernad Ramović, zauzimajući položaj za fizički obračun, aktivno učestvujući u tuči.

“Vidi se kada se, sada pokojni Semir Murić kreće ulicom u društvu jednog lica, koje ga ubrzo smješta u vozilo”, kazala je tužiteljka.

Izjavila je i da se nedvosmisleno zaključuje da je umišljaj okrivljenog bio bio usmjeren na lišenje života policijskog službenika Refika Dedeića, koji je bio na službenoj dužnosti.

“Jer se vidi da je okrivljeni ispalio projektil u tog oštećenog, u momentu kada je bio okružen policijskim službenicima u uniformama, odnosno kada se nalazio u njihovoj neposrednoj blizini, a imajući u vidu i iskaze policajaca koji su posvjedočili da se okrivljeni oglušio na naredbe da baci pištolj”, kazala je ona.

Branilac okrivljenih, advokat Drago Konatar rekao je da se iz snimaka primjećuje da je Ernad Ramović mirno prošao pored Murića, sa rukama u džepovima, i da se nije, kako to proističe iz verbalnih dokaza, “očešao ramenom i nekog udario laktom”.

Nakon prezentacije snimka na kojem se vidi kako trojica mladića tuku jednog pritisnutog uz metalnu ogradu, Konatar je ukazao da se time potvrđuje odbrana Edmira Ramovića, da je pritrčao da odbrani oca Ernesa, koga su udarali Senad, Haris i Haris Murić, te da se vidi kako pritrčava i Semir Murić.

“Usporenim prikazivanjem vidi se kako sada pok. Semir Murić udara optuženog Edmira, koga su potom savladali policajci”, kazao je Konatar.

Naveo je da se u video zapisu od sedam sekundi, od 10.59.30 do 10.59.37 kada je pucano na Semira Ramovića, vidi kako Dedeić ide prema autu i izlazi iz kadra vidno klecajući na nogu.

“Upravo u tom, trenutku kada je ranjen Dedeić, vidi se kako Edmira Ramovića više lica gura, vuče za nogu po tlu, pritiska o podlogu, dok su mu jakna i kapa prevučeni preko glave, zbog čega nije mogao čuti povike da odbaci pištolj niti je mogao voljno učestvovati u ranjavanju Dedeića”, rekao je advokat.

Ernad Ramović je kazao da su Murići došli spremni i sa namjerom da se tuku, tvrdeći da su se o tome prethodno dogovorili sa inspektorima policije u Rožajama.

Advokat oštećene porodice Vidomir Bošković je pojasnio da se na snimku vidi da je u tuči učestvovao i Ernad, koji je udario Senada sa leđa.

“Vidi se da je u tuči, koju je započeo Salko Ramović, Haris Murić pao ispred vozila. Vidi se da je na Senadu jedno lice za koje on tvrdi da se radi o Ernesu. Uočava se da jedno lice prije prije nego što je oboreno od strane pripadnika policije puca, a izvjesno je da se radi o Edmiru Ramoviću, pri čemu u njegovom lišavanju slobode učestvuje više policijskih službenika. Ono što zapaža Semir Murić a što ja prenosim, je da se na snimku vidi više lica učesnika tuče koji nisu obuhvaćeni optužbom i to Gane Muković, Ernes Crnovršanin i izvjesni Omerović”, rekao je advokat.

Ernes Ramović je kazao da se na smimku vidi kako ga pored ograde tuku Senad, Haris, Semir i Nusret Murić.

“Dok oni mene udaraju, čuo se pucanj”, kazao je Ernes Ramović.

Oštećeni Senad Murić ispričao je da se na snimku kamera unutar suda vidi da je događaj započeo kada je Salko Ramović, po izlasku iz sudnice prišao Murićima i nogom udario Reška, a Elsan Mirsada, i to preko policajca Rešada Kalača.

Na tom snimku se vidi kako policija nakon pretresa oduzima nož od Sabra Ramovića.

U optužnici se navodi da je Edmir Ramović 21. decembra 2021. godine oko 11 časova ispred zgrade suda, iz bezobzirne osvete, zbog događaja koji se desio godinu ranije, u kojem su učestvovali sada pokojni Semir Murić i više članova njegove porodice, protiv kojih se zbog nanošenja tjelesnih povreda bliskim članovima porodice okrivljenog kod Osnovnog suda u Rožajama vodi krivični postupak, lišio života dvadesetdevetogodišnjaka.

Bonus video: