Oštećeni u predmetu ubistva Anesa Kalača kritikovao sud: Niste u stanju da donesete presudu

Tarhaniš je rekao da je nevjerovatno da je nekom trebalo minut da uzme automat i ubije mladog čovjeka, a da sudovi ni za 10 godina ne mogu da donesu konačnu presudu

12021 pregleda 6 komentar(a)
Tarhaniš juče nakon izlaska iz suda, Foto: Jadranka Ćetković
Tarhaniš juče nakon izlaska iz suda, Foto: Jadranka Ćetković

Rožajac Šaban Tarhaniš konstatovao je juče da “sud nije u stanju 10 godina da donese presudu u slučaju ubistva Anesa Kalača”, nakon što je odgođen glavni pretres.

To je rekao u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Adis Muratović odgovara zbog tog zločina iz 2014. godine.

Muratović je bio osuđen na 20 godina, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud.

Anes, Elmin, Jasmin i Mirsad Muratović osuđeni su na po godinu i osam mjeseci zatvora zbog pomaganja u izvršenju tog krivičnog djela, a Elvis Muratović na pet mjeseci.

Prema navodima iz optužnice, Muratovići su 27. jula 2014. godine, nakon fizičkog obračuna, pokušali da liše života sugrađane Anesa Kalača, Armina Kalača, Kemala Nurkovića, Elvisa Jahovića i Šabana Tarhaniša.

Sudija Ivan Adamović kazao je da se ročište odlaže jer se spisi predmeta nalaze kod Vrhovnog suda, koji treba da odluči u čijoj nadležnosti je taj postupak - Višeg suda ili Apelacionog suda.

“Predmetni spisi se nalaze kod Vrhovnog suda, koje su dostavljeni radi odlučivanja o stvarnoj nadležnosti za suđenje u tom predmetu”, kazao je sudija.

Tarhaniš je rekao da je nevjerovatno da je nekom trebalo minut da uzme automat i ubije mladog čovjeka, a da sudovi ni za 10 godina ne mogu da donesu konačnu presudu.

“U pitanju je slučaj koji je jasan kao dan, postoje video snimci i svi dokazi koji nedvosmisleno ukazuju ko je ubio Anesa. Da je ratni zločin, do sada bi ga rasvijetlili”, kazao je Tarhaniš u sudnici.

On je za “Vijesti” potom rekao da su “u pitanju velike pare” koje se date da Adis Muratović najprije sedam godina bude neodstupan organima gornjenja, da za to vrijeme živi sa porodicom u porodičnoj kući u Podgorici i da se sve čini da bi se slučaj obesmislio.

“Tek kada je reagovao bivši premijer Dritan Abazović Adis je uhapšen, a njegovo skrivanje je pomogao nekadašnji ministar unutrašnjih poslova (DPS)... Dok se Adis nesmetano nalazio u Podgorici dobio je dvoje djece, koja su se rodila u Kliničkom centru Crne Gore. I na kraju ništa, kao da je mačku ubio”, kazao je Tarhaniš.

Tarhaniš kazao da se optuženi godinama krio u Podgorici i da je u njegovom skrivanju pomagao bivši ministar unutrašnjih poslova. Rekao je da neće odustati od borbe za pravdu

Dodao je da neće odustati od borbe za pravdu.

I porodica ubijenog Anesa Kalača više puta je skretala pažnju da Kalača krije vrh policije i da je nesmetano živio u Podgorici.

Bonus video: