Tužilac odustao od optužbe protiv Čaprića i ekipe u slučaju hotela Galeb u Ulcinju

Čaprić i Šunjevarič optužnim predlogom teretili su se da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi, Milošević za zloupotrebu službenog položaja, a Taljanović za krivično djelo - navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

45869 pregleda 53 reakcija 13 komentar(a)
Lokacija nekadašnjeg hotela Galeb u Ulcinju, Foto: Biljana Matijašević
Lokacija nekadašnjeg hotela Galeb u Ulcinju, Foto: Biljana Matijašević

Sutkinja Osnovnog suda u Ulcinju Sanja Mirović donijela je prvostepenu presudu kojom se odbija optužba protiv okrivljenih direktora i službenice ulcinjskog katastra Dževdeta Čaprića (67) i Smilje Šunjevarić (63), notara iz Podgorice Anđelka Miloševića (72) i ovlašćenog predstavnika kompanije “Rokšped” Asima Taljanovića jer je državni tužilac odustao od optužnog predloga, a zaštitnik imovinsko pravnih interesa nije preuzeo gonjenje, potvrđeno je Vijestima u Osnovnom sudu u Ulcinju.

Čaprić i Šunjevarič optužnim predlogom teretili su se da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi, Milošević za zloupotrebu službenog položaja, a Taljanović za krivično djelo - navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

„Osnovni sud u Ulcinju dana 27.03.2024, donio je presudu na osnovu čl 372 tač 1 Zakona o krivičnom postupku kojom se odbija optužba protiv okrivljenih Čaprić Dževdeta iz Ulcinja, Šunjarević Smilje iz Ulcinja zbog produženog krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz čl. 417 st.2 u vezi st.1 u vezi čl.49 Krivičnog zakonika Crne Gore, Milošević Anđelka iz Podgorice zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.1 u vezi člana 49 Krivičnog zakonika Crne Gore i Taljanović Asima iz Podgorice zbog produženog krivičnog djela navođenje na ovjeravanje neistinog sadržaja iz čl.415 st.1 u vezi čl.49 Krivičnog zakonika Crne Gore jer je Državni tužilac odustao od optužnog predloga i daljeg krivičnog gonjenja jer tokom glavnog pretresa nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivična djela za koja se terete a zaštitnik imovinsko pravnih interesa nije preduzeo gonjenje“, stoji u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Osnovnog suda u Ulcinju.

Optužni predlog protiv Čaprića, Šunjevarić, Miloševića i Taljanovića, ulcinjsko tužilaštvo podnijelo je prije četiri godine zbog sumnje, kako su Vijesti ranije objavile, “da su propuštanjem dužnosti nadzora, kršenjem zakona i dovodeći u zabludu nadležne institucije, oštetili državu za oko 12 miliona eura”.

Zgrada Osnovnog suda u Ulcinju
Zgrada Osnovnog suda u Ulcinjufoto: Samir Adrović

Za sva tri krivična djela zaprijećena je kazna zatvora do pet godina.

Čaprić i Šunjevarićeva sumnjičili su se da su početkom i krajem 2015. godine, suprotno zakonima donijeli dva rješenja bez saglasnosti Vlade i dozvolili upis zabilježbi hipoteke u katastru nepokretnosti na nepostojećim objektima Galeba, a na zemljištu koje je u državnom vlasništvu, uprkos tome što su znali da je hotel porušen 2008. i na taj način državu oštetili za 12 miliona eura.

Prvi put su fiktivnom hipotekom opteretili nepostojeći hotel i državno zemljiše sa 3,5 miliona eura, koliko je iznosio kredit kod hipotekarnog povjerioca NLB banke i za taj iznos oštetili državu, a drugi put sa 29,3 miliona eura kredita kod istog hipotekarnog povjerioca, a državu oštetili za 8,5 miliona, eura koliko je procijenjena vrijednost zemljišta.

Ni u jednom slučaju, službenici katastra nijesu obavijestili zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, niti mu pružili mogućnost da učestvuje u upravnom postupku kroz eventualni žalbeni postupak, zbog čega su rješenja postala pravosnažna.

Milošević se teretio zato što je krajem 2014, suprotno zakonima, sačinio i ovjerio u formi notarskog zapisa, založnu izjavu kojom Rokšped garantuje nepokretnostima NLB banci za kredit, iako je kompanija samo korisnik, a ne vlasnik zemljišta.

Taljanović se sumnjičo da je u dva navrata doveo u zabludu nadležni organ - da u javnoj ispravi ovjeri neistinit sadržaj da hotel Galeb postoji: prvi put za potrebe obezbjeđivanja kredita kod NLB banke, a drugi put za potrebe obezbjeđivanja duga nastalog po osnovu plative garancije.

Kompanija Rokšped kupila je hotel 5. septembra 2006. godine za 5,75 miliona eura i obavezala se da će u hotel da uloži 15,4 miliona eura i da će imati pet zvjezdica.

U ugovoru je pisalo da će prva investiciona godina da počne u januaru 2007. godine, a prve goste hotel je trebalo da dočeka početkom 2009. godine. Umjesto toga, hotel je srušen početkom 2008. godine, a vlasnik je na istom mjestu, shodno aneksu ugovora, najavio gradnju novog objekta.

U međuvremenu, Rokšped je preveo zemljište na svoje ime i prije dvije godine ga prodao firmi “Sunny Palace” iz Kotora, koja je preuzela i obavezu izgradnje novog hotela.

Bonus video: