Duge vožnje okončala u SDT-u

Inspektori pretres kancelarija počeli oko 9 časova, par sati kasnije izveli uhapšenu Jelenu Perović zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj, a pretres je okončan nešto prije ponoći. SPO izuzeo brojnu dokumentaciju koja se tiče korišćenja službenih vozila, putnih naloga, odluka o nagradama i isplati varijabila...

95319 pregleda 196 reakcija 92 komentar(a)
Jelena Perović saslušana u SPO, Foto: Luka Zekovic
Jelena Perović saslušana u SPO, Foto: Luka Zekovic

Nekontrolisana potrošnja goriva o trošku građana Crne Gore bez zakonskog utemeljenja, ali i neovlašćeno potpisivanje zarada, naknada i prekovremenih sati, navodno su razlozi zbog kojih je juče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) ušli su juče ujutro oko devet sati u prostorije ASK-a, kada su i započeli pretres.

Par sati kasnije - oko 13.30 časova, Perović je u pratnji policije i svog pravnog zastupnika, advokata Nikole Martinovića izvedena iz sjedišta ASK-a, nakon čega je pretresen i njen privatni stan. Nešto poslije 15 časova sprovedena je u SPO...

Prema saznanjima “Vijesti”, iz Agencije je izuzeta dokumentacija koja se, pored ostalog, odnosi i na putne naloge, ali i na odluke kojima je sebi potpisivala nagrade na platu, prekovremeni rad, zapisnici sa sjednica Savjeta ASK…

“Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J. P., direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije, zbog osnova sumnje da je tokom prošle i do aprila ove godine učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičena će biti sprovedena radi saslušanja u zakonskom roku. Policija vrši pretresanje i njenog stana i drugih prostorija radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog djela”, saopštio je juče portparol Specijalnog državnog tužilaštva, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Specijalno državno tužilaštvo nadležno je za krivična djela visoke korupcije, među kojima je i zloupotreba službenog položaja, ako je izvršilac javni funkcioner, bez obzira na iznos stečene materijalne ili druge koristi.

Martinović juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”. Za RTCG je kazao da su službenici SPO saopštili da vrše pretres “zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja”.

“Međutim, oni nijednom riječju ili dokumentom nijesu saopštili šta to konkretno znači”, istakao je Martinović, dodajući da istražitelji “nijesu našli ništa kompromitujuće”.

“Očigledno da neki žele smanjenjem troškova i budžeta Agencije za sprečavanje korupcije da spriječe borbu protiv korupcije u Crnoj Gori. Iz tog razloga kažem da se ovdje radi o borbi protiv agencije a ne o sprečavanju nekog krivičnog djela”, kazao je.

O trošku građana i u Sloveniju za praznike

Krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog vozila protiv Perović podnijela je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u februaru prošle godine. “Vijesti” nemaju informaciju da li je jučerašnja akcija povezana sa tim.

SDT od prošle godine, po toj prijavi, istražuje i da li je direktorka ASK-a zloupotrijebila službeni položaj, koristeći službene automobile mimo propisa.

Istraživački centar MANS-a lani je otkrio da je direktorica ASK donijela nezakonitu odluku o raspolaganju voznim parkom te institucije, pa je sebi i pomoćnici Nini Paović dodijelila na stalno korišćenje (24 sata) dva putnička vozila koja su u vlasništvu Agencije.

Putni nalog Jelene Perović
foto: MANS

Iz MANS-a su tada naglasili da je sporna odluka donijeta suprotno “vladinoj Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore koja propisuje koji javni funkcioneri mogu imati povlasticu stalne upotrebe vozila u državnom vlasništvu”.

Uredba propisuje da mogućnost stalnog korišćenja službenog vozila imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni i specijalni državni tužilac, kao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definiše i da se stalna upotreba vozila može odobriti i osobama koje su pod posebnim mjerama zaštite, na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti.

Prethodno su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) odgovorili da nije rađena procjena bezbjednosti Perović, što je shodno Uredbi, uslov da bi mogla vozilo da koristi 24 sata.

Prema prošlogodišnjem istraživanju “Vijesti”, Perović i Paović samo za jedan mjesec, u septembru 2022. godine, službenim automobilima prešle su više od 6.800 kilometara. Na osnovu tada, na sajtu ASK dostupnih putnih naloga, vidi se da je Perović u septembru 2022. prešla preko 4.200, a Paović preko 2.600 kilometara.

Drugih mjeseci ta potrošnja je znatno manja, pa se kretala od nepunih 1.000 u martu 2022. do 2.200 kilometara u decembru iste godine za direktoricu.

Direktorica ASK je službenim vozilom 30. decembra 2022. otputovala za Ljubljanu, odakle se, preko Beograda, vratila za Podgoricu 6. januara 2023.

Putni nalog Jelene Perović
foto: MANS

Analizirajući putne naloge sa sajta Agencije, “Vijesti” su došle da podataka da je vozilo koje koristi direktorica, tada na dnevnom nivou samo na teritoriji Podgorice prelazilo i po 120 kilometara. Od Agencije “Vijesti” tada nijesu dobile odgovore o tome koliko iznose mjesečni troškovi na gorivo.

Tvrdeći da zaposleni u ASK-u i ona trpe pritisak javnih funkcionera, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija, Perović je tražila i dobila dozvolu MUP-a da službene registarske oznake mijenja civilnim, ali i da zatamni stakla na skupocjenom državnom automobilu (BMW 318).

Ignorisanje Budžetske inspekcije, prijave sindikalaca

SDT je nedavno protiv Perović formiralo i krivični predmet u vezi sa dokumentacijom koju im je dostavilo Ministarstvo finansija, nakon što je ASK kontrolisala Direkcija za budžetsku inspekciju.

Prema tom nalazu, direktorica ASK-a je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 eura, a dežurala je i u dane praznika - 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura. Perović je pisala sebi i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura što je, navodi se u nalazu, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Dodatnih više od 8.700 eura inkasirala je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera. Prema podacima Budžetske inspekcije, direktorica ASK-a je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

Nakon takvog nalaza i naredbe Budžetske inspekcije da otkloni nepravilnosti, Perović je sebi ponovo potpisala prekovremeni rad i varijabile i za mart. Odbila je da postupi po naredbi budžetskih inspektorki i opozove tu odluku.

Sindikalna organizacija ASK krajem prošle godine podnijela je SDT-u krivičnu prijavu protiv Perović, tvrdeći da zloupotrebljava položaj, prijeti zaposlenima i članovima tog sindikata, optužuje ih da sarađuju sa MANS-om i u znak odmazde ih suspenduje.

To je, pored ostalog, naveo u prijavi predsjednik Sindikalne organizacije ASK Dušan Drakić.

Pored ostalog, kako je Drakić tada naveo u prijavi SDT, Perović navodno tvrdi i da je “krivična prijava koja je podnijeta od strane Sindikalne organizacije identična krivičnoj prijavi koju je ranije podnijela nevladina organizacija MANS i da je to materijalni dokaz kako se podaci već dvije godine iznose iz Agencije, kao i da postoji direktna veza MANS-a i Sindikalne organizacije, te da je prijava podnijeta iz finansijskih i interesnih motiva”…

“Tako rade savjesni”

Perović, nekadašnja predsjednica Osnovnog suda na Cetinju, svojevremeno je mimo propisa tražila i dobijala sugestije od Vesne Medenice kako da postupa u pojedinom predmetima, navodi se u transkriptima njihovih razgovora, koji su dio jednog predmeta protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda.

Uprkos njihovim jasno definisanim međusobnim odnosima na funkcijama koje su pokrivale, direktorica ASK se tokom 2020. godine konsultovala sa tada šeficom da li nekome da odredi pritvor ili ukine pritvor, ali se i izvinjava što joj u jednom slučaju nije prihvaćen sporazum o priznanju krivice, obavještava je ko je konkurisao za koje pozicije u pravosuđu...

“Predsjednice, ja moram da Vam kažem da je savjetnica N. P. jedna od rijetkih tako posvećenih poslu i sudu. Odana pravu i pravosuđu. Znam da postoje kriterijumi, ali mi se čini da se ova osobina ne može prepoznati ako ne kažemo mi za koje radi. Prosto sam imala moralnu obavezu da Vam ovo kažem. Izvinite na slobodi. Pozdrav”, piše ona 17. marta 2020. godine Medenici uz emotikon koji se smiješi.

Paović joj je pomoćnica i u ASK-u. Za još jednu svoju savjetnicu urgirala je nekoliko mjeseci kasnije.

Perović, kako piše, Medenicu informiše i o jednom imovinskom postupku u prijestonici i obavještava je da je taj slučaj po žalbi završio u Višem sudu u Podgorici:

“Samo da ste u toku”, šalje Perović 24. juna 2020. godine.

“OK. Hvala na informisanju. Tako rade savjesni”, odgovara joj Medenica…

Pohvale, “skaj tužilac” i tabloid

Protiv direktorice ASK-a MANS je podnio niz krivičnih prijava za zloupotrebu položaja, a ona je tvrdila da je nezakonito pratimo i vršimo pritisak na nju jer ne postupa u slučajevima skrivanja imovine javnih funkcionera, poručili su juče iz MANS-a.

“…Zabranjivala nam pristup informacijama koje su po Zakonu javne, i vodila brojne iskonstruisane postupke protiv nas, dok je članove Sindikalne organizacije te institucije optuživala za saradnju sa MANS-om i zbog toga je mnoge od njih suspendovala”, naglasili su.

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je da je hapšenje Perović “jasan signal i poruka da ćemo nastaviti sa čvrstom rukom pravedne i odlučne države sa kojom nikada više nema igranja i kompromitovanja”.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović naglasio je da su hapšenja koja po nalogu SDT-a sprovodi SPO “pokazatelj obima zarobljenosti i zloupotreba koji je postojao u crnogorskim institucijama”.

Iz DPS-a, pak, poručuju da je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović ”skaj tužilac”, optužujući ga da sprovodi progon “po diktatu “Vijesti” i tridesetoavgustovske većine”.

Nakon hapšenja Perović, portparol DPS-a Miloš Nikolić poručio je da se “nakon što su propali višemjesečni pokušaji njene nezakonite smjene, uz hiljade objavljenih tekstova u tabloidu “Vijesti” kojim su se nastojali narušiti njen javni ugled i integritet, pošlo i korak dalje upadom SPO-a u prostorije ASK-a”.

“Očigledno je da Vladimir Novović više i nema namjeru da fingira integritet već pristaje da bude obično oruđe u rukama parlamentarne većine i medijsko-političkih krugova koji crtaju mete, pišu optužnice i donose presude umjesto institucija sistema...”, saopštio je Nikolić.

Iz SDT-a su saopštili da glavni specijalni tužilac Novović nije u bilo kom smislu postupao niti će postupati u predmetu formiranom protiv direktorice ASK-a.

“U cilju istinitog informisanja zainteresovane javnosti, a povodom medijskih izvještavanja i izjava drugih društvenih činilaca, obavještavamo da glavni specijalni tužilac u bilo kom smislu nije postupao, niti će postupati u predmetu formiranom protiv J. P., direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, a iz razloga jer je, nakon formiranja predmeta, na njegov zahtjev, vrhovni državni tužilac preuzeo da neposredno vrši sva ovlašćenja i preduzima sve radnje za koje je zakonom ovlašćen glavni specijalni tužilac, a sve u skladu sa članom 133 Zakona o Državnom tužilaštvu”, navodi se u saopštenju SDT-a.

Iz MANS-a su kazali da nije ni čudo što DPS brani Perović: “Ona im je to zaista i zaslužila jer se svojski trudila da za svog mandata ne procesuira nijednog funkcionera te partije koji je skrivao imovinu, a da progoni sve kritičare prethodnog režima”.

Bonus video: