Kako su Lazović i Katnić, prema tvrdnjama SDT-a, radili za interese kavčana: Specijalni tim za čuvanje Zvicera

Lazović i Katnić samo su formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana, krili međunarodne podatke o šefu te kriminalne organizacije i čuvali ga od hapšenja. Oni su i obmanjivali javnost izjavama da Petar Lazović nije član te zločinačke grupe, već tajni agent na zadatku i da su krivični postupci protiv njega pokrenuti u cilju destabilizacije Crne Gore, navode iz SDT-a

158879 pregleda 87 reakcija 62 komentar(a)
Formirao krimi-grupu kao policijski čelnik: Lazović, Foto: Boris Pejović
Formirao krimi-grupu kao policijski čelnik: Lazović, Foto: Boris Pejović

Zoran Lazović i Milivoje Katnić samo su formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana, krili su međunarodne podatke o šefu te kriminalne organizacije Radoju Zviceru i čuvali ga od hapšenja, a onda i obmanjivali javnost izjavama da Petar Lazović nije član te zločinačke grupe, već tajni agent na zadatku i da su krivični postupci protiv njega pokrenuti u cilju destabilizacije Crne Gore, navode iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Objašnjava se da je nekadašnji glavni specijalni tužilac znao šifre pod kojima vođe te zločinačke organizacije pišu na Skaj aplikaciji, ali da nije preduzeo ništa da ih proceuira. Naprotiv, on se saglasio sa stavom svog tada podređenog tužioca Saše Čađenovića da ne pokreće postupak protiv jednog od kavčana Duška Roganovića, čime je pomogao i Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću, Radoju Živkoviću i drugima...

“Iako mu je bilo poznato koje PIN-ove imaju na aplikacifi SKY ECC. U tom predmetu naredbom Ktr-s.br.207/21, koji broj je prekrižen i umjesto njega upisan broj 271/21 od 01.07.2021. godine okrivijeni Milivoje Katnić je naredbom obrazovao Specijalni istražni tim u kojem će on ujedno biti i rukovodilac tima, a odnosi se upravo na događaj zbog kojeg je donijeta naredba o sprovođenju istrage Kti-s.br. 17/21. Dakle, njemu je kao rukovodiocu tima i tadašnem glavnom specijalnom tužiocu koji je sačinio zamolnice bilo poznato koje PIN-ove na SKY aplikaciji imaju Radoje Zvicer, Milan Vujotić, Dragan Knežević i Radoje Živković, ali se i pored toga saglasio sa odlukom optuženog Saše Čađenovića”, navode iz Specijalnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Vladimir Novović.

Katnić nakon hapšenja
Katnić nakon hapšenjafoto: BORIS PEJOVIC

Lazović i Katnić uhapšeni su 14. aprila, a terete su da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, odnosno da su javne funkcije podredili interesima mafije.

Saša Čađenović uhapšen je 9. decembra 2022. godine, pod optužbom da je i on postao dio kavačkog klana.

Nakon tužilačkog zadržavanja, sudija podgoričkog Višeg suda Goran Šćepanović odredio im je pritvor do 30 dana, uvaživši na taj način zahtjev SDT-a.

Obmanjivali javnost

Navodi se da je Milivoje Katnić ombanjivao javnost da su optuženi kriminalci iz Beograda Veljko Belivuk i Marko Miljković u Crnu Goru ušli na zahtjev Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje, dok je Zoran Lazović tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtjev Radoja Zvicera...

Tužioci konstatuju da je kriminalna organizacija uhapšenog bivšeg pomoćnika direktora policije sarađivala sa Zvicerovom kriminalnom grupom, a da je nekadašnji glavni specijalni tužilac, skupa sa podređenim kolegom Sašom Čađenovićem, prihvatio da postupa po naredbama Lazovića.

“... Lazović da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije... a koje je posebno teško zbog načina izvršenja, s obzirom na to da je okrivljeni obavljajući funkciju pomoćnika direktora Uprave policije - Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, organizovao kriminalnu organizaciju”.

Čađenović
Čađenovićfoto: Luka Zeković

Dio te organizacije, navodi se, imao je uticaj na političku vlast, ali i sredstva javnog informisanja.

“Koja organizacija je imala za cilj da sarađuje sa kriminalnom organizacijom koju je organizovao Radoje Zvicer i da nepreduzimanjem krivičnog gonjenja prema istaknutim članovima te kriminalne organizacije vrše neodređen broj krivičnih djela zloupotreba službenog položaja... za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti ili moći, pri čemu je svaki član kriminaine organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme, djelovanje kriminalne organizacije se zasniva na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova i postoji uticaj djela kriminalne organizacije na političku vlast i sredstva javnog informisanja”, navode iz SDT-a.

Obrazlažu da je Lazović sa Zvicerovom grupom ostvario preko svog sina i prihvatio da se ne preduzima krivično gonjenje protiv istaknutih članova kavačkog klana, da im se omogućava da ne budu lišeni slobode i da se daju u bjekstvo, kao i da im se ne predlaže određivanje pritvora nakon odsluženja kazne, kako bi mogli da se daju u bjekstvo...

“Pri čemu je okrivijeni Milivoje Katnić, kao glavni specijalni tužilac, zajedno sa okrivljenim specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem... prihvatio da postupa po nalozima okrivljenog Zorana Lazovića i da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije koja su im prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da prikrivaju izvršioce najtežih krivičnih djela, na način što Uprava policije Crne Gore protiv njih neće podnositi krivične prijave, a Specijalno državno tužilaštvo neće pokretati krivične postupke, dok je okrivljeni Zoran Lazović, na zahtjev Radoja Zvicera - organizatora kriminalne organizacije, sa kojom je sarađivala njegova kriminalna organizacija, pripadnicima kriminalne organizacije iz Republike Srbije omogućio nesmetan ulazak u Crnu Goru i boravak na teritoriji Crne Gore, radi ostvarivanja neposrednih kontakata sa Radojem Zvicerom i drugim pripadnicima kriminalne organizacije, o kojoj činjenici je zajedno sa okrivljenim Milivojem Katnićem obmanjivao javnost da su ova lica u Crnu Goru ušla na zahtjev policije Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje”...

Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbjednosnih službi, a onda je sa njihovih imena skinuta zabrana.

Nakon što su stigli u Crnu Goru, Lazović i Katnić, krajem januara te godine saopštili su novinarima da su Belivuk i Miljković bili pod danonoćnim nadzorom službi i da su i oni i njihovi domaćani odmah po dolasku u državu privedeni na informatoivni razgovor u kotorsku policiju, gdje su tražili razloge njihovog dolaska.

Dok su ti čelnici policije i tužilaštva uvjeravali građane da nemaju razloga za brigu, Petar Lazović i nekoliko njiegovih kolega iz policije drugovali su sa vođama kavačkog klana i njihovim kolegama iz Srbije.

Petar Lazović
Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

Tada i kuju plan kako da namame suparničku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namjerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

Obmanjivali da će se hapšenjem destabilizovati država

U spisima SDT-a piše da je Lazović, koristeći autoritet i hijerarhijsko ustrojstvo policijske organizacije, nalagao da se protiv pripadnika kriminalne organizacije, po zahtjevima Zvicera, ne podnose krivične prijave, a da je Katnić prihvatio da posreduje i kontroliše da Specijalno državno tužilaštvo ne preduzima krivično gonjenje protiv šefa tog klana i istaknutog pripadnika kriminalne organizacije Duška Roganovića:

“I da se saglašava sa odlukama postupajućeg specijalnog tužioca - okrivljenog Saše Čađenovića, o nepreduzimanju krivičnog gonjenja Radoja Zvicera, Duška Roganovića i drugih pripadnika kriminalne organizacije, te su okrivljeni Zoran Lazović i Milivoje Katnić obmanjivali javnost da su krivični postupci koje je Specijalno državno tužilaštvo, počev od polovine 2022. godine, pokrenulo protiv pripadnika kriminalne organizacije, okrivljenog službenika Uprave policije Crne Gore na radu u Agenciji za nacionalnu bezbjednost - Petra Lazovića, sina okrivljenog Zorana Lazovića i pripadnika njegove kriminalne organizacije, pokrenuti u cilju destabilizacije Crne Gore i da okrivljeni Petar Lazović nije pripadnik kriminalne organizacije Radoja Zvicera, već je navodno na tajnom zadatku, da u međunarodnoj policijskoj i pravosudnoj saradnji kriju podatke o organizatoru kriminalne organizacije Radoju Zviceru i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, a okrivljeni Zoran Lazović da kao starješina, koristeći autoritet i hijerarhijsko ustrojstvo policijske organizacije, nalagao da službenici Uprave policije Crne Gore u tom periodu samo formalno preduzimaju službene radnje prema organizatoru i pripadnicima kriminalne organizacije, kako bi se stvorio utisak da policija Crne Gore u odnosu na njih zakonito obavlja svoja ovlašćenja”, navodi se u dokumentima SDT-a.

Bonus video: