Počelo ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo Ljiljane Simić, advokat tražio izuzeće sudskog vijeća

Okrivljeni Zoran Marić i Radomir Delić su ostali su kod ranijh odbrana, negirajući navode optužnice.

11021 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Na ponovljenom suđenju Zoranu Mariću i Radomiru Deliću, koje je počelo danas u Višem sudu u Podgorici, advokat Dušan Jovović, branilac Marića, podnio je zahtjev za izuzeće članova krivičnog vijeća i predsjedavajućeg sudije Veljka Radovanovića, nakon što je odbijen njegov predlog da se, pozivajući se na ukidnu odluku Apelacionog suda, iz spisa predmeta izuzmu izvještaji o analizi listinga i baznih stanica Uprave policije Herceg Novi kao dokazi koji nisu pravno valjani.

Okrivljeni su ostali su kod ranijh odbrana, negirajući navode optužnice. Sud je na današnjem glavnom pretresu odredio vještačenje telefonske komunikacije između optuzenih i drugih lica.

Advokatica Dina Šabotić je kao branilac optuženog Delića rekla je da je u potpunosti saglasna sa vještačenjem, obzirom da je ista samo još jedan u nizu dokaza koji potvrđuje da njen branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

“Zbog čega u konačnom smatram da će u ovom ponovljenom postupku biti donesena ista odluka, odnosno da će moj branjenik biti oslobodjen od optužbe”, kazala je advokatica Šabotić.

Pozivajući se na ukidnu odluku Apelacionog suda, advokat Dušan Jovović, branilac Marića, predložio je Višem sudu da se iz spisa predmeta izuzmu Izvjestaji o analzii listinga i baznih stanica Uprave policije Herceg Novi kao pravno nevaljani dokazi. Vijeće sudije Radovanovića je odbilo zahtjev odbrane. Nakon ovakve odluke suda, advokat Jovović je podnio zahtjev za izuzeće kako predsjednika vijeća tako i članova vijeća. Smatra da postoje razlozi koji ukazuju na pristrasnost postupajućeg vijeća, koji je donio odluku o izuzimanje dokaza suprotno ukidnoj odluci Apelacionog suda. O predlogu odbrane za izuzeće, odlučiće predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić.

Apelacioni sud Crne Gore je u cjelosti ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici, kojom je Marić osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina, dok je Delić oslobođen da je kao saizvršilac izvršio krivično djelo teško ubistvo.

Prvostepenom, optuženi Zoran Marić oglašen je krivim zbog krivičnog djela teško ubistvo iz člana 144 tačka 1 i 4 Krivičnog zakonika i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina, dok je optuženi Radomir Delić oslobođen od optužbe da je kao saizvršilac izvršio navedeno krivično djelo.

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, nakon 14:46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili Ljiljanu Simić. Oni su zajedno došli do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru u kojoj je stanovala oštećena. Marić je pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i Delićem, uđe i sjedne na mjesto suvozača navedenog vozila. Nakon toga su se okrivljeni i oštećena istim vozilom kojim je upravljao Marić, odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog gdje se Marić uključio na magistralni put, a zatim i na makadamski šumski put do sela Mokrine. Na makadamskom putu je, posle toga, zaustavio vozilo, da bi se obojica okrivljenih i Simić uputili pješačkom stazom preko obližnje livade, na čijem je dijelu Marić dao uputstva Deliću da na tom mjestu ostane i osmatra prema makadamskom putu i pazi da neko ne naiđe, što je Delić i prihvatio.

Kako se navodi u optužnici, Marić je otpočeo raspravu sa oštećenom Simić, potom je oborio je na zemljanu podlogu, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim obijema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca pesnicama ili mehaničkim oruđem u predjelu lica, nanoseći joj teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih povreda je kod oštećene nastupila smrt. Nakon toga je Deliću obećao novčanu nagradu u iznosu između četiri i pet hiljada eura, koju bi mu isplatio po prodaji stana oštećene Simić , a da Delić zauzvrat ćuti o izvršenom krivičnom djelu i ne prijavljuje ga nadležnim organima, koju obećanu imovinsku korist je okrivljeni Delić i prihvatio.

Bonus video: