U istrazi jedno, u sudu drugo: O nezgodnoj Vesni pričala pod stresom

Vlahović Milosavljević saopštila da nije nezakonito pomogla kumu bivše predsjednice Vrhovnog suda i da to potvrđuje odluka drugostepenog vijeća. I Medenica negirala krivicu, rekavši da je sud u njenoj eri bio hram znanja, a da je sada politika ušla u sudnicu

23292 pregleda 18 komentar(a)
Sve je bilo u skladu sa zakonom: Vlahović Milosavljević, Foto: BORIS PEJOVIC
Sve je bilo u skladu sa zakonom: Vlahović Milosavljević, Foto: BORIS PEJOVIC

Sutkinja Milica Vlahović Milosavljević odbacila je navode optužnice da je donijela nezakonito rješenje u korist kuma bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Na suđenju u podgoričkom Višem sudu, saopštila je da u potpunosti odbacuje tvrdnje da je mimo propisa donijela rješenje kojim je usvojen predlog za određivanje privremene mjere radi obezbjeđenja novčanog potraživanja predlagača Rada Arsića.

U dvočasovnom iznošenju odbrane pred sutkinjom Nadom Rabrenović, optužena je kazala da njene navode potvrđuje i činjenica da je ta odluka potvrđena od drugostepenog vijeća Privrednog suda.

I Medenica je juče negirala krivicu, navodeći da je riječ o političkom procesu. Kazala je da nije pritiskala Vlahović Milosavljević prilikom odlučivanja u predmetu u kojem je stranka bio njen kum...

Optužnicom je predstavljeno da je nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda, zloupotrebom službenog položaja putem podstrekavanja, uticala i na sutkinju Privrednog suda Vlahović Milosavljević kakvu odluku da donese i tako načini štetu korporaciji “Ten” sa sjedištem u Moskvi.

“Nevjerovatno je i paradoksalno da sam optužena zbog donošenja navodno nezakonitog rješenja o određivanju privremene mjere, uprkos činjenici što je to rješenje zakonito i kao takvo je potvrđeno od strane više nadležne instance - drugostepenog Vijeća od troje sudija. Podizanjem ove optužnice zakonita i pravosnažna sudska odluka proglašava se nezakonitom, iako odluka donijeta u prvom stepenu može biti predmet preispitivanja isključivo od strane više instance, koja po izjavljenom pravnom lijeku ispituje zakonitost postupanja sudije prilikom odlučivanja... Osim što djelo koje je predmet optužbe po zakonu nije krivično djelo, ukazujem da u spisima ne postoji nijedan dokaz za ovakvu tezu optužbe, pa nije jasno na osnovu čega sam uopšte optužena, a još manje po kom osnovu je optužnica u odnosu na mene potvrđena”, kazala je ona.

Stres od porođaja

Objašnjavajući zbog čega je u istrazi rekla da je Vesna Medenica vršila pritisak na nju i da je nezgodna kada joj se neko zamjeri, Vlahović Milosavljević je kazala da je to učinila dva mjeseca nakon porođaja, “u stanju jakog stresa i posebne psihofizičke iscrpljenosti”.

“Odbrana koju sam iznijela u fazi istrage je prije svega nepotpuna, jer se tom prilikom uopšte nisam izjašnjavala o odlučnim činjenicama koje se tiču krivičnog djela, već isključivo na okolnosti komunikacije sa bivšom predsjednicom. Zbog toga se u javnosti paušalno izvještavalo da sam navodno priznala izvršenje krivičnog djela”.

Rekla je da se zbog proteka vremena od tri i po godine, tada objektivno nije mogla sjetiti svih činjenica, a posebno jer je u tom periodu postupala i riješila gotovo 1.000 predmeta.

“Prilikom saslušanja u fazi istrage nisam imala dovoljno vremena i mogućnosti za pripremanje odbrane, jer sam poziv za saslušanje koje je zakazano za 12. jul 2022. godine u 11.30 časova, telefonskim putem dobila od strane postupajućeg tužioca prethodne večeri - 11. jula 2022. godine oko 20.30 časova. Osim što sam bila zatečena pozivom, do momenta saslušanja nisam bila u saznanju na koje okolnosti i o kom događaju treba da se izjasnim. Radi pripremanja odbrane tražila sam da se saslušanje odloži, što mi od strane postupajućeg tužioca nije dozvoljeno. Zapisnik nisam pročitala prije nego što sam isti potpisala, a iskaz nisam diktirala, već je isti formulisao i unosio u zapisnik postupajući tužilac. Iskaz sam dala kao dojilja, dva mjeseca nakon porođaja, u stanju jakog stresa i posebne psiho-fizičke iscrpljenosti. Tokom saslušanja razmišljala sam i strahovala da mogu biti zadržana, odnosno pritvorena, a samim tim i odvojena od tek rođenog djeteta koje dojim, s obzirom na to da su u tom trenutku sva lica u predmetu bila u pritvoru. Zbog svega navedenog nisam bila u stanju da sa pažnjom pratim radnju sačinjavanja zapisnika, niti da shvatim značaj rečenica koje je tužilac u moje ime unio u zapisnik. To znači da je moja odbrana ne samo nepotpuna, već i neprecizna”, rekla je ona.

Dodala je da ni u kom slučaju nije mislila na to da je bivša predsjednica na bilo koji način uticala na donošenje odluke, jer je odluka donijeta u skladu sa zakonom, činjeničnim stanjem i dokazima u spisima predmeta.

“To je jedina istina. Kvalifikativi da je bivša predsjednica Vrhovnog suda, autoritativna i jako nezgodna kad joj se neko zamjeri, podrazumijeva da ista nema toleranciju za neažurnost u radu sudija, zbog čega sam, kao i zbog činjenice da je privremena mjera po svojoj prirodi i po zakonu hitna, o predlogu za određivanje predmetne privremene mjere odlučila u najkraćem mogućem roku, tačnije istog dana kada je taj predlog predat sudu 27. 12. 2018. godine”, saopštila je ona.

Bili smo hram znanja

Medenica je rekla da je informacije o tom predmetu dobila od advokata Željka Aprcovića, odgovarajući pitanje sutkinje Rabrenović.

“Ovo je antievropska Crna Gora. Mi nismo na terenu prava, već politike. Izabrana sam, možda ne slučajno - prva, koju je trebalo medijski diskreditovati, a onda i krivično goniti. Medijska diskreditacija je uporna i surova. I dalje traje. Nisam kriva, nijednu radnju nisam preduzela kojom bih Vlahović Milosavljević navela na protivzakonito postupanje, prijetila joj ili nudila dobit. Neka se javi neko ako sam vršila represiju. Dok sam ja bila na čelu Vrhovnog suda, to je bio hram znanja i kičma pravnog sistema. Ovo je čisti revanšizam i mržnja koja tinja prema meni”, kazala je Medenica.

Pomenula je da je specijalni tužilac Jovan Vukotić na jednom od prethodnih ročišta rekao da su sa njenog telefona brisane dvije aplikacije - Signal i Telegram, dok je bila u policiji i to u pet sati ujutro, dodajući da je šifre dala tek u tužilaštvu.

“Taj dokaz oko mojih poruka je kontaminiran. Neko je hakovao moj telefon. Ako je brisao poruke u moju korist, mogao je i dopisivati i na moju štetu”, naglasila je ona.

Politika radi protiv mene: Vesna Medenica
Politika radi protiv mene: Vesna Medenicafoto: Boris Pejović

Kako je dodala, za tu radnju nema naredbe, već rješenje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), što u njenoj praksi, tvrdi, nije moglo biti dokaz.

Medenica je kazala da je ponosna na svoj rad, na karijeru dugu 40 godina.

“Bavila sam se rezultatima, da odluke budu zakonite - to sam zahtijevala, da građanin dođe po pravdu i da može da očekuje pravdu”, istakla je optužena.

Tvrdi i da do optužnice protiv nje ne bi ni došlo da je istraga bila objektivna.

“Nisam nikada vršila uticaj na bilo kog sudiju. Tako i u ovom slučaju. Ako sam razgovarala sa Vlahović Milosavljević, razgovarala sam na osnovu činjenica. Ne možete podstrekavati nekoga da donese zakonitu odluku. Gdje je ovdje šteta”, kazala je Medenica.

Dodala je da protagonisti nove vlasti očekuju od sudija da budu administrativni organi koji će sprovoditi njihove odluke i želje.

“Kada politika uđe u sudnicu, biraju se ljudi određenih kvalifikacija. Ovoga puta izabran je tužilac početnik. Optužnica je prije svega, po meni, podsmijavanje i zakonu i logici. Mjera istine u ovoj sudnici mora biti dokaz, ne njihova želja”, istakla je Medenica.

Rješenje je i dalje na snazi

Vlahović Milosavljević je istakla da je rješenje o određivanju privremene mjere donijeto u potpunosti u skladu sa zakonom, što znači da je odluka zakonita.

“A zakonitom sudskom odlukom nije moguće izvršiti nijedno krivično djelo, a samim tim ni krivično djelo zloupotreba službenog položaja koje mi se optužnicom stavlja na teret. Dakle, privremena mjera određena je, ne suprotno, kako je to pogrešno predstavljeno u optužnici, nego upravo u skladu sa članom 287 i članom 288 Zakona o izvršenju i obezbjeđenju. Tužilac u optužnici prenebregava činjenicu da je predmetno rješenje o određivanju privremene mjere koje je donijeto u prvom stepenu, nakon 33 dana od njegovog donošenja postalo pravosnažno, na način što je u zakonom propisanom postupku po pravnom lijeku ispitano i u cjelosti potvrđeno od strane više nadležne instance, i to drugostepenog vijeća od troje sudija Privrednog suda. To rješenje je i dalje na snazi, i biće na snazi sve do pravosnažnog okončanja parničnog postupka... koji je i dalje u toku”, rekla je optužena.

Bonus video: