Tužilaštvo formiralo predmet zbog Đukanovićevih izjava o "krvnoj osveti"

Poslije detaljne analize intervjua, kazala je Medenica, po potrebi će preduzeti i druge mjere i radnje

88180 pregleda 381 reakcija 147 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom objave intervjua na portalima, koji je bivši predsjednik države Milo Đukamović početkom sedmice dao „Anteni M“, saopštila je "Vijestima" rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

Medenica je u odgovoru navela da je Uprava policije dostavila tom tužilaštvu na ocjenu intervju Đukanovića radi preispitivanja eventualnog postojanja elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

"Od strane tužilaštva dat je nalog Upravi policije da od „Antena M“ pribavi i dostavi ovom tužilaštvu intervju u elektronskoj formi, te će se nakon detaljne analize intervjua, po potrebi preduzeti i druge mjere i radnje u cilju donošenja odluke", navela je Medenica.

Govoreći o posljednjim hapšenjima aktuelnih i bivših funkcionera, Đukanović je u intervjuu Anteni M rekao da “živimo u jako zatrovanoj atmosferi”, koja pokazuje “da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti”. Naveo je da na to upozorava zato što je crnogorsko društvo - “društvo osvetnika”.

Kaže da to nije karakteristično “samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta”, već da se treba prisjetiti da “u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina”.

“E, ko to ne zna, taj ne razumije kako je opasno kad vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svijest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete. Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta. I jako griješi ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra”, poručio je Đukanović.

Bonus video: