Prate situaciju, ali ćute o Katnićevom stanju

Iz podgoričkog Višeg suda i UIKS-a saopštili Vijestima da ne mogu govoriti u kakvom je stanju pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac

69341 pregleda 184 reakcija 114 komentar(a)
Katnića nakon hapšenja sprovode na saslušanje, Foto: BORIS PEJOVIC
Katnića nakon hapšenja sprovode na saslušanje, Foto: BORIS PEJOVIC

Iz podgoričkog Višeg suda saopštili su da o zdravstvenom stanju pritvorenika ne mogu davati bilo kakve informacije, odgovarajući na pitanja Vijesti o bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Slično su odgovorili i iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), pojasnivši da se informacije o tome svakodevno dostavljaju predsjedniku Viseg suda u Podgorici.

Katnić je, prema nezvaničnim informacijama, hranu odbio da uzima odmah nakon hapšenja 14. aprila, a prema pisanju pojedinih medija - prethodnih par dana odbija i da uzima vodu.

“UIKS uredno obavještava ovaj sud o zdravstvenom stanju imenovanog pritvorenog lica, a posljednji put nam je izvještaj o navedenom dostavljen dana 6. 5. 2024. godine. Međutim, o zdravstvenom stanju pritvorenika ne možemo davati bilo kakve informacije”, saopštila je Vijestima portparolka Višeg suda Marija Raković.

Ona je na taj način odgovorila na pitanja - kada su od UIKS-a posljednji put dobili izvještaj o zdravstvenom stanju Katnića, u kakvom je stanju, kao i da li to pritvoreno lice štrajkuje glađu i žeđu...

Iz UIKS-a su pojasnili da se prema svim osobama kojima je određen pritvor postupa u skladu sa odredbama Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, kojima je, između ostalog, propisan smještaj, ishrana i zdravstvena zaštita...

“Shodno odredbama navedenog Pravilnika, u slučaju da pritvoreno lice odbija da uzima hranu, o tome se odmah obavještava predsjednik suda koji je ovlašćen da vrši nadzor nad pritvorenim licima. Takođe, od strane zatvorskih ljekara vrši se konstantno praćenje opšteg zdravstvenog stanja. Podaci o zdrastvenom stanju pritvorenih lica koja odbijaju da uzimaju hranu svakodevno se dostavljaju predsjedniku Viseg suda u Podgorici. Imajući u vidu sve navedeno, ukazujemo da je za dobijanje bližih podataka o pojedinim licima kojima je određen pritvor, uključujući i podatke koji se tiču njihovog zdravstvenog stanja, potrebno obratiti se predsjedniku suda ovlašćenom da vrši nadzor nad pritvorenim licima”, saopšteno je listu iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) posljednjeg dana aprila saopštili su da “svjedočimo brutalnom kršenju ljudskih prava u slučaju Milivoja Katnića, kojem je uskraćena potrebna kontinuirana medicinska pomoć”.

Oni su tada pozvali donosioce odluka da hitno reaguju.

“Prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, država mora osigurati pritvorenim osobama uslove koji su spojivi s poštovanjem njihovog ljudskog dostojanstva, a njihovo zdravlje mora biti primjereno osigurano, između ostalog, i obezbjeđivanjem potrebne medicinske pomoći. Pravo na zdravstvenu zaštitu je obavezno bez obzira na pravni status osobe. Država ima obavezu da je osigura pritvorenim osobama jednako kao i onim u zajednici u cjelini. Ovih dana svjedočimo brutalnom kršenju ljudskih prava u slučaju Milivoja Katnića kojem je potrebna kontinuirana medicinska pomoć. Kao ozbiljan kardiološki bolesnik, sa nedavnom preležanom tromboembolijom pluća, vec četrnaest dana štrajkuje glađu. Njegov život je ugrožen i neophodno je angažovanje internističke i kardiološke potpore u kontinuitetu”, navodi se u saopštenju te stranke.

U slučaju da pritvoreno lice odbija da uzima hranu, o tome se odmah obavještava predsjednik suda koji je ovlašćen da vrši nadzor nad pritvorenim licima. Takođe, od strane zatvorskih ljekara vrši se konstantno praćenje opšteg zdravstvenog stanja”, saopšteno je Vijestima iz UIKS-a

Katnić je uhapšen istoga dana kada i nekadašnji pomoćnik direktora policije Zoran Lazović, pod optužbom da su javnu službu podredili interesima jedne kriminalne grupe.

Oni su to negirali.

“Na osnovu međusobne saradnje i višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namjena, lišilo slobode M. K., bivšeg glavnog specijalnog tužioca i Z. L., bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja”, saopštio je tada specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Bonus video: