Pavićević neće odgovarati za pokušaj ubistva: Više državno tužilaštvo predmet proslijedilo kolegama iz Osnovnog

Danilovgrađanin se sada zbog ranjavanja Savovića i Galića tereti za nanošenje teških tjelesnih povreda

16547 pregleda 12 komentar(a)
Uviđaj nakon pucnjave na Marezi, Foto: BORIS PEJOVIC
Uviđaj nakon pucnjave na Marezi, Foto: BORIS PEJOVIC

Danilovgrađanin Marko Pavićević (32) neće odgovarati za pokušaj ubistva Veselina Savovića (44) i Slavena Galića (36), u novembru prošle godine u podgoričkom naselju Mareza.

To je odlučilo Više državno tužilaštvo u Podgorici, koje je nakon istrage predmet proslijedilo kolegama iz Osnovnog državnog tužilaštva, da Pavićevića gone zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

“U predmetu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, formiranom protiv M. P., zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, ovo tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage sa predlogom za određivanje pritvora, a nakon okončane istrage, tužilaštvo je izvršilo analizu svih prikupljenih dokaza i ocijenilo da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu teška tjelesna povreda, sa kojih razloga su spisi predmeta dostavljeni na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici”, odgovorila je “Vijestima” rukovoditeljka i portparolka VDT Podgorica, tužiteljka Lepa Medenica.

Pavićević, koji je prema policijskoj evidenciji “vojnik” organizovane kriminalne grupe kavački klan, uhapšen je 7. novembra 2023. godine, nekoliko sati nakon što je potegao oružje na Savovića i Galića.

Odustali da ga gone za pokušaj ubistva: Pavićević
Odustali da ga gone za pokušaj ubistva: Pavićevićfoto: Luka Zeković

Savović i Galić 6. novembra, nešto poslije 20 sati, pogođeni su projektilima u predjelu nogu.

Sagovornik uključen u istragu tada je kazao da su njih dvojica sjedjela nadomak trafike u tom podgoričkom naselju, a da je Pavićević dojurio automobilom do njih.

Navodno, nakon što su ga pitali zbog čega to radi, izašao je iz automobila i počeo da se raspravlja sa njima, a potom i zaprijetio da će ih “pobiti”.

“Vratio se u ‘klio’, a potom sa pištoljem krenuo ka njima i povukao oroz. Obojicu je pogodio u predjelu nogu - jednog u stopalo, a drugog u koljeno. Nakon toga je pobjegao”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Uviđaj nakon pucnjave na Marezi
Uviđaj nakon pucnjave na Marezifoto: Boris Pejović

Taj Danilovgrađanin uhapšen je nekih četiri sata kasnije, saopštili su nakon akcije iz Uprave policije.

Tada su i objasnili da se Pavićeviću na teret stavlja krivično djelo ubistvo u pokušaju i da je on, nakon kraćeg verbalnog konflikta sa Savovićem i Galićem “posegao za vatrenim oružjem i ispalio više hitaca u pravcu ovih lica, nakon čega se dao u bjekstvo. Oštećeni su zadobili povrede u predjelu donjih ekstremiteta i nisu životno ugroženi”.

Iz Uprave policije su dodali da je na licu mjesta je izvršen uviđaj kojim je rukovodio državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

“Osumnjičeni je primijećen u Ulici Vasa Raičkovića, kojim prilikom je pokušao da se udalji, ali je brzom reakcijom službenika policije sustignut i lišen slobode”, zaključili su u tom saopštenju.

Ko je Pavićević

Danilovgrađnin koji neće odgovarati za pokušaj ubistva dvojice Podgoričana, godinama je poznat policiji.

Hapšen je zbog krađa, a prema policijskim podacima u zatvoru su ga regrutovali kavčani.

U martu 2020. godine uhapšen je u Baru zbog sumnje da je pripremao likvidaciju u tom lučkom gradu.

Njemu, Baraninu Vuku Orlandiću (28) i Podgoričaninu Borisu Pejoviću (36) sudi se zbog otpužbi da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je planirala nekoliko ubistava. Prema navodima istrage, jedna od meta ove kriminalne organizacije trebalo je da bude Baranin Jovan Đurović, brat pokojnog Luke Đurovića.

Na jednom od pretresa Pavićević je u sudnici izjavio da je zlostavljan i maltretiran u policiji i tužilaštvu i su ga primoravali da bude svjedok saradnik protiv lica koja ne poznaje.

Bonus video: