SDT naredilo istragu protiv Perović: Sumnja se da je budžetu nanijela štetu od najmanje 100.000 eura

Portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić saopštio je da postoji sumnja da je Perović sebi i članovima Savjeta ASK-a dodjeljivala naknade i varijabile, iako za to nije bila nadležna

36929 pregleda 137 reakcija 84 komentar(a)
Privođenje Perović nakon hapšenja, Foto: Luka Zeković
Privođenje Perović nakon hapšenja, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, zbog sumnje da je zloupotrebom položaja od avgusta 2020. do marta ove godine sebi i drugima pribavila korist, a budžetu Crne Gore nanijela štetu od najmanje 100.000 eura, a ne 60.000 kako se ranije sumnjalo.

Portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić saopštio je da postoji sumnja da je Perović sebi i članovima Savjeta ASK-a dodjeljivala naknade i varijabile, iako za to nije bila nadležna.

SDT tereti Perović i da je sebi i svojim pomoćnicima isplaćivala novac za prekovremeni rad, tako što je unosila neistinite podatke o broju prekovremenih sati, za koje ne postoji evidencija da su ostvareni.

Takođe je, navodi Radonjić, osobi koja nije zaposlena u ASK-u, već je angažovana po ugovoru o djelu, plaćala troškove putovanja u više evropskih zemalja i u SAD, a privatno putovanje u Sloveniju je lažno predstavila kao službeno putovanje.

Jelena Perović uhapšena je 17. aprila zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj. Negirala je krivicu i brani se sa slobode, ali su joj određene mjere nadzora - zabrana napuštanja stana, zabrana pristupa i sastajanja sa određenim osobama i oduzimanje putne isprave.

Bonus video: