Knežević: Tužiteljka Protić pobjegla iz sudnice, opstruira postupak jer nema šta da kaže u završnoj riječi

"Iako je u ponovljenom postupku Protić u potpunosti ostala pri kriminalnoj optužnici Katnića, mada je nije ni pročitala, bilo je očekivano da onda po toj istoj optužnici iznese i završnu riječ. Ali nije lako bilo kome pročitati završnu riječ u jednom sramnom postupku baziranom na dokazanim zloupotrebama i montažama", rekao je Knežević

16351 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Danas je u Višem sudu bilo predviđeno iznošenje završnih riječi u postupku poznatom kao „državni udar“, ali do toga nije došlo jer se postupajući tužilac Jelena Protic naprasno razboljela, saopštio je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

On je poručio da ovakva opstrukcija od strane SDT- a nije zabilježena u istoriji sudskih procesa u Crnoj Gori.

"Dešavalo se da optuženi opstruiraju postupak, izbjegavaju iznošenje završne riječi kako bi odložili donošenje sudske presude, ali da to čini tužilaštvo, zvuči kao loš vic u kojem živimo već osam godina. Nakon više od dvjesta ročišta, desetina i desetina svjedoka, hiljada i hiljada stranica dokaznog materijala, suočavamo se sa skandalom da je postupajući tužilac Jelena Protić pobjegla iz sudnice, jer nema šta da kaže u završnoj riječi. Iako je u ponovljenom postupku tužilac Protić u potpunosti ostala pri kriminalnoj optužnici Milivoja Katnića, mada je nije ni pročitala, bilo je očekivano da onda po toj istoj optužnici iznese i završnu riječ. Ali nije lako bilo kome pročitati završnu riječ u jednom sramnom postupku baziranom na dokazanim zloupotrebama i montažama", rekao je Knežević.

Dodaje da bi odustajanjem od optužnice priznali "da smo bili institucionalne žrtve nezapamćenog progona i terora koji i danas traje u svom umivenom obliku".

Kneževič je pozvao glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da vrate u postupak Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića, jer se, kako kaže, "njih dvojica nisu ni u jednom trenutku folirali u svom naumu da nam kroz različiti spektar zloupotreba unište živote"

"A pošto novi tužioci postupaju po njihovoj neizmijenjenoj optužnici, prirodno je i poštenije da njih dvojica završe tamo gdje su i počeli. Vjerovatno u ovom trenutku nije poželjno ni popularno kritikovati GST – a i VDT – a, ali pošto sam ja nevin čovjek, i ništa nisam uradio od onog što mi se stavlja na teret, javno im poručujem, da i oni snose odgovornost za ovaj današnji skandal. A o „preskočenim“ i neotvorenim kriptama, neki drugi put, ne isključujem mogućnost da sam mnogo puta sisao veslo, ali sigurno nisam progutao čun", zaključio je Knežević.

Bonus video: