Predstavniku CeMI-ja nije dozvoljeno da posjeti Katnića: Postupak Uprave pojačava zabrinutost i budi sumnju

„Dozvola za posjetu je od strane Višeg suda izdata danas, sa mogućnošću da se može koristiti samo danas...", rekli su iz CeMi-ja

6571 pregleda 34 reakcija 24 komentar(a)
Foto: CeMI
Foto: CeMI

Centar za monitoring i israživanje (CeMI) saopštio je da njihovom predstavniku Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) nije dozvolila da danas posjeti Milivoja Katnića uprkos odobrenju koje je imao od Predsjednika Višeg suda u Podgorici.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, shodno čl. 183 st. 3 Zakonika o krivičnom postupku, po odobrenju predsjednika Višeg suda u Podgorici, danas u 13 sati, predstavnik CeMI-ja je pokušao da Katnića.

„Dozvola za posjetu je od strane Višeg suda izdata danas, sa mogućnošću da se može koristiti samo danas... Međutim, nakon što je predstavnik CeMI-ja pristupio Istražnom zatvoru, dežurni službenik, nakon konsultacija sa Upravom je obavijestio da Uprava ne dozvoljava posjetu. Žalimo zbog postupanja Uprave UIKS-a koja je odbila da postupi po odluci predsjednika Višeg suda“, rekli su iz CeM-ja.

Iz CeMI-ja su ocijenili da takav postupak Uprave Istražnog zatvora pojačava zabrinutost i budi sumnju u stanje i uslove u kojima se nalazi Katnić.

„CeMI poziva nadležne da dozvole posjetu posmatrača CeMI-ja u skladu sa odlukom Višeg suda, i omoguće nam da utvrdimo u kakvom stanju i uslovima se pritvorenik Katnić nalazi. Tražimo takođe i reakciju ministra pravde“, naveli su iz te organizacije.

Dodali su da se posjeta ne realizuje na zahtjev pritvorenika, nego na osnovu čl.183. stav 3 kojima je domaćim organizacijama koje se bave ljudskim pravima dozvoljeno da izvrše uvid u uslove u kojima boravi pritvorenik.

„Kao nevladina organizacija koja već dugi niz godina sprovodi aktivnosti praćenja sudskih postupaka, sa ciljem unaprijeđenja poštovanja ljudskih prava u pravosudnom sistemu Crne Gore, smatramo da je imperativ pružiti pritvorenicima adekvatnu medicinsku njegu i uslove za boravak“, istakli su iz CeMI-ja.

Oni su poručili da će kao NVO nastaviti da prate ovaj slučaj „i pored ponašanja uprave UIKS-a i odbijanja da postupi po sudskoj odluci“.

Bonus video: