U procesu protiv Miomira Mugoše kao dokaz predložene poruke iz telefona Vesne Medenice

Sutkinja dala SDT-u rok od osam dana da dostave na CD-u izdvojenu komunikaciju za koju tvrdi da je od eventualnog značaja za ovaj sudski proces.

31397 pregleda 59 reakcija 17 komentar(a)
Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović
Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović

U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, u slučaju "Carine", Specijalno državno tužilaštvo predložilo je danas Višem sudu u Podgorici da se dio sadržaja poruka iz telefona Vesne Medenice uvrsti kao dokaz, kazala je specijalna tužiteljka Marija Raspopović.

Za danas su bile planirane završne riječi. Ona je dodala da se se radi o porukama koje se već kao dokaz nalaze u sudskom postupku protiv Vesne Medenice.

“Radi se o komunikaciji između Medenice i sestre optuženog Miomira Mugoše”, rekla je tužiteljka.

Predsjednica specijalnog vijeća, sudija Vesna Kovačević, dala je SDT-u rok od osam dana da dostave na CD-u izdvojenu komunikaciju za koju tvrdi da je od eventualnog značaja za ovaj sudski proces.

Branioci okrivljenog, advokati Mitar Mugoša i Predrag Đolević, protivili su se predlogu tužilaštva i naveli da ne vide svrhu da se čita nešto što je neko pisao i pričao o nekome.

“Što se tiče listinga osoba koje nemaju veze sa ovim postupkom. Začuđeni smo. Krajnje je nedopustivo da se sprovedu transkripti u kojima neko priča o nekome, ne znamo o čemu. A pogotovo što u njima ne komunicira okrivljeni. To znači da onda može bilo ko, ko nije u ovom postupku, nešto da kaže o nekome i da se to sprovodi kao dokaz”, kazao je advokat Mitar Mugoša.

Sudija Kovačević je pojasnila da će sud dostaviti materijal i odbrani, a zatim donijeti odluku da li navedene poruke treba da budu sprovedene kao dokaz u ovom postupku.

Tužiteljka je sudu predložila da se pribavi stav Vrhovnog suda o zastari u krivičnom postupku. Branioci su imali primjedbu, jer je njihov predlog o zastari sud ranije odbacio, pa je nejasan motiv zašto tužilaštvo to traži.

“Očigledno je da je institut zastarjelosti mnogo zabolio tužilaštvo, imajući u vidu kakve posledice donosi ako se utvrdi da je nastupila zastarjelost. Sve ovo što je danas rečeno, SDT je mogao reći i ranije. Ovo posebno imajući u obzir činjenicu da je ovo vijeće odbilo kao neosnovano predlog za zastaru. Zašto sad na tome SDT insistira, to samo ono zna”, naglasio je advokat Mugoša.

Advokat Đolević je naveo da je on sa Miomirom Mugošom telefonom razgovarao o predlogu za isntitut zastare u krivičnom postupku i da niko za to nije znao osim oni.

“Telefoni se slušaju, svejedno moj ili njegov. Sudija, samo da vam predstavim šta se radi i u kojem vremenu”, naglasio je advokat Đolević.

Viši sud je 21. decembra 2023., odbio predlog odbrane da se obustavi postupak protiv Miomira Mugoše zbog zastare krivičnog gonjenja Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe.

Presudom Višeg suda, Miomir Mugoša oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo. Tom presudom bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Na ponovljenom suđenju Mugoša je kazao da se ne osjeća krivim i da nije kriv. Optužnicom je predstavljeno da je Miomir Mugoša “od 25. jula 2007. do 8. maja 2012, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu".

"Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću 'Carine' za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Bonus video: