Slika Voja Stanića zamijenjena falsifikatom: Krađa u HTP "Ulcinjska rivijera"

Inspektori istražuju ko je ukrao umjetninu vrijednu nekoliko desetina hiljada eura

84206 pregleda 107 reakcija 57 komentar(a)
Na zidu HTP Ulcinjska rivijera ostavili falsifikat, Foto: Screenshot/TV Teuta
Na zidu HTP Ulcinjska rivijera ostavili falsifikat, Foto: Screenshot/TV Teuta

Ulcinjski inspektori tragaju za jednim ili više lopova koji su iz prostorija Hotelsko-turističkog preduzeća “Ulcinjska rivijera” ukrali veoma vrijednu sliku, a onda na istom mjestu na zidu postavili vjeran falsifikat, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Prema istim saznanjima, riječ je navodno o starijoj slici poznatog crnogorskog slikara i akademika Voja Stanića, vrijednoj na desetine hiljada eura.

U Ulcinjskom tužilaštvu “Vijestima” je potvrđeno da je povodom toga saslušano nekoliko osoba, ali da u ovom trenutku ne mogu otkriti više detalja.

“U toku je izviđaj po prijavi za nestanak umjetničke slike, vlasništva HTP Ulcinjska rivijera. Uprava policije je po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva Ulcinj prikupila obavještenja od više lica koji su zaposleni, ili su bili zaposleni kod oštećene firme. Zbog interesa daljeg postupka ne može se dati više informacija”, stoji u odgovoru ODT na pitanja “Vijesti”.

Prema saznanjima “Vijesti”, policijski inspektori pokušavaju da slože kockice oko toga ko je i na koji način ukrao originalnu sliku i zamijenio je falsifikatom budući da nije malih dimenzija.

“Sporna slika nalazi se u policiji. Vjerovatno je u pitanju falsifikat i traga se za originalom”, kazao je “Vijestima” sagovornik blizak istrazi.

Ulcinjskoj policiji je 22. aprila podnijeta prijava u kojoj se navodi sumnja u autentičnost slike koja se nalazi u službenoj prostoriji HTP Ulcinjska rivijera, a čiji je autor Vojo Stanić.

“Policijski službenici su sliku o kojoj je riječ izuzeli i ona se trenutno nalazi u službenim prostorijama Uprave policije, Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, a za koju se vjeruje da je riječ o replici, dok originalna slika koja se nalazila prethodno u pomenutoj kancelariji, još uvijek nije locirana. U vezi predmetnog događaja prikupljena su obavještenja od 10 lica, i to Ć. H, M. L, N. Đ, I. D, Đ. B, K. M, E. I, S. V, M. M. i V. F. Slika će biti upućena na potrebna vještačenja nakon naloga osnovnog državnog tužioca, dok policija preduzima dalje mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja događaja”, saopštio je tim za odnose s javnošću Uprave policije.

Iz Ulcinjske rivijere nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koja slika je nestala, da li je u međuvremenu nađena, kolika je vrijednost tog umjetničkog djela i ko je sve saslušan u policiji tim povodom.

Neka od pitanja su bila i ako je u policijskoj stanici falsifikat, gdje je original, ko je sve saslušan povodom toga, da li se čeka ekspert koji će utvrditi da li se radi o originalu ili falsifikatu i kada je nestala, odnosno zamijenjena slika.

Prije nego što je “Karisma” zakupila hotele Ulcinjske rivijere na Velikoj plaži, slika Voja Stanića krasila je zid kongresne dvorane u hotelu “Olimpik”. Nakon što je “Karisma” preuzela hotele, slika je prenijeta u kancelariju na Adi.

Za sada nije poznato kada joj se izgubio trag, odnosno, od kada je na zidu HTP Ulcinjska rivijera “visila” kopija vrijednog Stanićevog umjetničkog djela.

Bonus video: